محصولات کشاورزی و باغات نجف آباد باغداری یکی از مشاغل رایج در شهرستان نجفآباد می باشد که اخیرا با مشکلات کم آبی مواجه شده است اما با استفاده از مکانیزم آبیاری های مدرن، تا حدودی دوباره رونق گرفته است. در ادامه به چند تا از عمده ترین محصولات باغات نجف آباد می پردازیم. گردو گردو، […]
باغداری یکی از مشاغل رایج در شهرستان نجفآباد می باشد که اخیرا با مشکلات کم آبی مواجه شده است اما با استفاده از مکانیزم آبیاری های مدرن، تا حدودی دوباره رونق گرفته است. در ادامه به چند تا از عمده ترین محصولات باغات نجف آباد می پردازیم.
گردو
گردو، تا سال های سال نیاز به سرمایه گذاری و کشت دوباره وجود ندارد؛ زیرا درخت گردو دارای عمر طولانی است و تا ده ها سال قابلیت برداشت دارد. میوه گردو هم جزء میوه هایی است که نیازی به انبار در سردخانه ندارد و به دلیل ماندگاری طولانی، می تواند چندین ماه مصرف قرار گیرد. به غیر از میوه ی گردو، چوب درخت گردو هم به دلیل سخت و سنگین بودن و مقاومت مناسب در برابر رطوبت و فشار مورد استفاده های زیاد قرار می گیرد.
از جمله این استفاده ها به منبت کاری، خراطی و کنده کاری، ساخت مجسمه و اشیاء دکوری، ساخت آلات موسیقی و همچنین ساخت در و پنجره ی منازل و ساخت روکش های چوب می توان اشاره کرد. به غیر از این محصول درخت گردو را می توان فرآوری کرد و روغن گردو را تولید کرد. این روغن یکی از گرانترین روغنهای طبیعی موجود در بازار است. این روغن در تمام جهان شناختهشده میباشد.
ولی بسیاری از مردم هنوز از این روغن همهکاره که خواص فراوانی دارد استفاده نمی کنند. محصول دیگری که ار فرآوری گردو می توان تهیه کرد، ترشی گردو است. از مهمترین خواص گردو و فرآورده های آن می توان به: “کمک به سلامت قلب و عروق”، “کمک به کنترل قند خون و دیابت”، “جلوگیری از ریزش مو”، “بهبود عملکرد مغز”، “کاهش سطح کلسترول خون” و “کاهش خطر ابتلا به سرطان” اشاره کرد.
انگور
انگور به عنوان “ملکه میوه ها” شهرت دارد و در سه رنگ قرمز، سبز و سیاه آبی طبقهبندی در باغات نجف آباد برداشت می شود. این میوه لذیذ، حاوی ویتامین C می باشد. انگور، شکر طبیعی است که انرژی فوری و آنتی اکسیدان ها را فراهم می کنند و ضد التهاب می باش همچنین برای پوست و مو مفید می باشد.
از دیگر محصولات فرآوری شده انگور، روغن هسته انگور می باشد. این روغن بی بو و دارای طعمی خوش می باشد. روغن هسته دارای تری گلیسیرید، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید لینولئیک، اسید استئاریک و اسید آراشیک می باشد.
زردآلو، هلو، گیلاس، آلبالو و شلیل
این پنج محصول جز عمده ترین نوع محصولات باغات نجف آباد می باشد. در نجف آباد تهیه چیپس میوه و میوه خشک به دلیل فراوانی این محصولات رونق دارد. خشک کردن میوهجات، یکی از روشهای جلوگیری از فساد میکروبی میوه هاست. خشک کردن، ضمن اینکه روی محصول اثر حفاظتی دارد، وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیری کاهش میدهد، در نتیجه از هزینههای حمل و نقل و ذخیرهسازی نیز کم می کند.
جو
جو از دیرباز در تغذیه دام جایگاه خاصی را دارا بوده است و به صورت دانه و علوفه سبز مورد استفاده قرار میگرفته است. علاوه بر این، از جو برای تهیه نان و پخت سوپ هم استفاده می شود و برای پختن غذای کودک نیز کاربرد دارد. جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه بوده و پایین آورنده کلسترول است. همچنین بخور جو برای درمان سردرد مفید است.
صیفی جات
نجف آباد به دلیل تولید صیفی جاتی مانند: گوجه فرنگی، خیار و فلفل دلمه ای به صورت انبوه و به میزان زیاد، در حوزه تولید خیار شور و ترشی نیز فعالیت دارد. ترشی و خیار شور، بهعنوان یک چاشنی در کنار غذا باعث افزایش اشتها می شود. همچنین محصول رب گوجه، در نتیجه ی کشت گوجه فرنگی در نجف آباد در حال رشد می باشد.
کاشت خیار و فلفل دلمه ای در مزراع به صورت آزاد است. علاوه بر مصرف داخلی، در فصل هایی که تولید فلفل دلمه و گوجه فرنگی زیاد است، روزانه چندین تن از این محصولات به کشور های همسایه مانند روسیه صادر می شود و همین امر باعث شده تا فعالیت در این حوزه رونق بیشتری نسبت به قبل داشته و کشاورزان تمایل بیشتری پیدا کنند.
زعفران
مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد است و به آب کمی نیاز دارد. زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار خوب، همچنین به علت داشتن خاصیت ضد سرطانی اهمیت زیادی دارد. مصرف زعفران در ایران بالا است و با کشت آن در نجف آباد، نه تنها می تواند نیاز منطقه ای، بلکه با توسعه ی آن می توان به صادرات آن نیز دست یافت.
گندم
با دیگر محصولات باغهای نجفآباد آشنا شوید
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید