آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد در نقطه نظرآداب و رسوم ازدواج در نجف آباد معمولا از پیوند با غریبه ها خودداری نموده و بر مبنای درون خویشی معتقدند که عقد دختر عمو و پسر عمو در آسمان بسته شده است ، به این لحاظ کودکان عمو ، دائی ، خاله و عمه را […]
در نقطه نظرآداب و رسوم ازدواج در نجف آباد معمولا از پیوند با غریبه ها خودداری نموده و بر مبنای درون خویشی معتقدند که عقد دختر عمو و پسر عمو در آسمان بسته شده است ، به این لحاظ کودکان عمو ، دائی ، خاله و عمه را از کودکی برای هم انتخاب می نمایند تا وقتی که به سن بلوغ رسیدند با هم ازدواج نمایند.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، شیوه معمول ازدواج تک همسری بوده و رویه چند همسری بسیار اندک و لصولا چند همسران از شخصیت مطلوبی برخوردار نیستند.شیوه مرسوم در ازدواج بدین گونه است که پس از آنکه نزدیکان داماد – معمولا مادر ، خواهر ، عمه و خاله – از طریق دلاله دختری را در نظر گرفته و پسندیدند – دلاله به زنی می گویند که از دختران دم بخت خانه ها اطلاع دارد و چنانچه دختری مناسب پسری یافت آن را به خانواده پسر معرفی می کند ، یا خانواده پسر به او سفارش می کنند که دختری مناسب برای پسرشان پیدا کند . دلاله پس از مراجعه مکرر به خانه پسر و دختر و حصول مقصد دستمزد و شیرینی دریافت می نماید ، به بهانه ای به منزل دختر می روند ، اصطلاحا به دلالگی می روند تا از نزدیک با او آشنا شوند.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، در اولین مرحله و برای آگاهی از تمایل خانواده عروس ، صحبت را به گونه هایی آغاز می کنند . مثلا از مادر دختر می پرسند که : ( ما یک مرغ داشته ایم خونه شما نیومده ؟ ( و مادر دختر چنانچه آشنایی قبلی داشته باشد و یا تمایلی به این پیوند داشته باشد می گوید : ( چرا یک مرغ هست نمی دانم مال شماست یا کس دیگری.) یاخانواده پسر می گویند: ( ما آمده ایم که پسرمان را به غلامی قبول کنید . ) چنانچه خانواده دختر با وصلت موافق بودند در جواب یک شاخه نبات به خواستگاران داده که به عنوان ” بله گرفتن ” تلقی می شود.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، بعد از خواستگاری و شیرینی و بله گرفتن از طرف خانواده عروس ، از طرف خانواده داماد یک شاخه نبات و یک تکه پارچه به خانه عروس فرستاده می شود . همچنین از طرف خانواده عروس یک شاخه نبات ، یک تکه پارچه یا پیراهن و مقداری آجیل به خانه داماد فرستاده می شود.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، پس از دیدارهای اولیه ریش سفیدان و مردان فامیل ، جهت آشنایی و گفتگو و قرارهای مقدماتی رسما به منزل عروس رفته و مراسم ” شیرینی خورون “را انجام می دهند و با تعیین ساعت خوب جهت ” قباله برون ” که معمولا با بگو و مگو و چانه زدن های مرسوم همراه است ، زمان انجام عقد را تعیین می کنند . این مراسم با مراسم ویژه عقد کلا در منزل عروس انجام می گیرد.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، قبل از مراسم عقد ، مراسم قباله برون می باشد که قباله عروس از طرف خانواده داماد داده می شود ، مثلا یک جلد کلام الله مجید دو دانگ خانه ، نیم جریب باغ ، پنج مثقال طلای ساخته و پرداخته شده، دو من پشم و پنبه و … .
در شب عقد سفره ای انداخته می شود حاوی وسایلی از قبیل حنا ، صابون گل ، آیینه و شمعدان ، عسل و روغن ، خرما خرک ، ابریشم و سایر و سایلی که برای داماد و عروس خریداری شده است.
در شب عقد برای بله گرفتن از عروس ، پدر داماد و یا خود داماد یا یکی از نزدیکان سکه طلائی به عروس می دهد که به آن ” سکه زیر زبون ” می گویند.
پس از انجام عقد ، خانواده عروس ، نزدیکان و خویشاوندان نزدیک داماد را به مهمانی دعوت می کنند . که به آن ” تیکه پشت بله ” چند شب بعد از عقد از طرف عروس برای داماد ” جاخون” که به آن خونچه نیز می گویند ، می برند . خونچه طبق بزرگی است که در آن مواد خوراکی پوشاک از قبیل چند سینی آجیل ، اگردک ( که نوعی شیرینی خانگی است) ، حنا ، صابون ، آینه و شمعدان ، لباس و پارچه و وسائل دیگر گذاشته می شود.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، مراسم عروسی که معمولا شب های جمعه برگزار می گردد به طور مجزا در خانه عروس و داماد برگزار می شود . روز قبل از عروسی حدود ۱۰ نفر زن در حالی که در یک مجمعه ( سینی بزرگ )وسایلی از قبیل دو قالب صابون ، چهار کیسه حنا ، یک بشقاب نقل و یک بشقاب ما یحتاج دیگر و یک شمع سوز که در آن شمعی روشن باشد گذاشته و پارچه ای سبز روی آن انداخته و شخصی آن را روی سر حمل می کند ، عروس را به حمام می برند . از آن طرف داماد را نیز به حمام می برند . از طرف خانه عروس یک دست لباس کامل همراه یک شاخ نبات در مجمعه ای گذاشته ، دستمال سبزی روی آن گذاشته و به حمام می برند ، دلاک دستمال و نبات را برای خود برداشته و لباس را به داماد می پوشاند.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، در شب عروسی ریش سفیدان خانه داماد عقد نامه و قباله را همراه با یک کله قند به خانه عروس می برند و تحویل پدر دختر می دهند و اجازه بردن عروس را می گیرند . این کله قند بعدا همراه با سیسمونی اولین نوزاد به خانه وی برده می شود.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، عروس را به طرف خانه داماد حرکت می دهند ، قبل از رسیدن به خانه داماد باید به پیشباز عروس بیاید و گرنه عروس را بر می گردانند . صبح فردای عروسی از طرف خانواده عروس غذایی را که به آن گداخته می گویند و از آرد و خرما خرک و نارگیل و روغن حیوانی و زیره پخته شده است ، برای داماد می آورند ، همچنین ظهر آن روز چند سیخ کباب نیز می آورند.
آداب و رسوم ازدواج در نجف آباد ، فردای عروسی هر یک از خویشاوندان هدیه ای به قدر توانایی به عنوان در حنجلگی به عروس و داماد می دهند ، تا سه روز داماد در خانه می ماند و پس از آن دوستان وی ، او را به محل کارش می برند.