اعتماد به نفس یعنی شناخت صحیح از توانمندی ها درباره اعتماد به نفس باید توجه داشت که توانایی و علاقه افراد ممکن است در زمینههای مختلف متفاوت باشد. فرد نمیتواند تمام توانمندیهای خود را در زمینههایی که به آن علاقه ندارد، به نمایش بگذارد. به همین دلیل، توانمندیها باید به صورت جداگانه در هر حوزه […]
درباره اعتماد به نفس باید توجه داشت که توانایی و علاقه افراد ممکن است در زمینههای مختلف متفاوت باشد. فرد نمیتواند تمام توانمندیهای خود را در زمینههایی که به آن علاقه ندارد، به نمایش بگذارد. به همین دلیل، توانمندیها باید به صورت جداگانه در هر حوزه ارزیابی شوند.
تعریف صحیح از اعتماد به نفس به معنای کامل بودن نیست.
به عنوان مثال، اعتماد به نفس نشاندهنده شناخت دقیق از توانمندیهای ظاهری، باطنی، فردی، خانوادگی، علمی، هنری، جسمی و حتی زیبایی شناختی است. آگاهی از مشکلات و نقاط ضعف نیز بخش دیگری از اعتماد به نفس است. نقاط ضعف به دو دسته قابل اصلاح و غیرقابل اصلاح تقسیم میشوند و در صورتی که افراد دید صحیحی نسبت به این مسئله داشته باشند، میتوانند درک درستی از ضعفهای اعتماد به نفس خود پیدا کنند.
پس از شناخت نقاط ضعف، مرحله بعد اصلاح و تلاش برای رفع آنها است. اعتماد به نفس یک مهارت مهم در زندگی هر انسان است که فرد را برای مواجهه با چالشهای زندگی با شجاعت بیشتری آماده میسازد. اعتماد به نفس موجب فعالیت بیشتر افراد در زندگی خواهد شد.
در مرحله نوجوانی، که یکی از مهمترین دورههای رشد است، فرد باید به درک صحیح و پایداری از هویت خود برسد.
اما ارتباط بین نوجوانان و برچسبزنی ممکن است آنها را گمراه کند. اعتماد به نفس به معنای برتری جویی نیست و دو ویژگی اعتماد به نفس و عزت نفس همواره همراه کودک است و به او کمک میکند تا در مسیر موفقیت و انتخابهای صحیح گام بردارد.
کمبود اعتماد به نفس تأثیرات بسیاری بر زندگی فردی و اجتماعی انسان دارد. شناخت تفاوتها، شناخت نقاط قوت و ضعف، و تلاش برای بهبود ضعفها، پرهیز از مقایسه و اجتناب از برچسبزنی به افراد، از جمله مواردی است که در بهبود اعتماد به نفس تأثیرگذار خواهد بود.
احمد شریعتی
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید.
از سایت پایگاه خبری تحلیلی دیباگران دیدن فرمایید.