توصیه های طب ایرانی برای سرفه های خشک و مکرر در ابتدا از این روش استفادهکنید و توصیههای زیر را نیز مطالعه کنید. به دانه (خیسانده یک قاشق مرباخوری در یک لیوان آب جوش، هر نیم ساعت دو قاشق غذاخوری از لعاب آن) یک قاشق غذاخوری لز یکی از دمنوشهای بنفشه یا پنیرک یا ختمی […]
در ابتدا از این روش استفادهکنید و توصیههای زیر را نیز مطالعه کنید.
عسل در طب سنتی یکی از مواردی است که بسیار مورد توجهاست. برای نوزادان بالای یکسال و افراد بزرگسال از عسل میتوان در تسکین سرفه خشک
عسل یکی از مواد بسیار مورد توجه در طب سنتی است. برای نوزادان بزرگتر از یک سال و بزرگسالان استفاده از عسل میتواند در تسکین سرفه خشک مفید باشد. عسل به علت خواص آنتیباکتریال میتواند در کاهش تحریک گلو مفید باشد. در یک مطالعه کارآزمایی بالینی که در سال ۲۰۰۷ در مجله Arch Pediatr Adolesc Med چاپ شده، گزارش شده است که مصرف عسل در مقایسه با داروی dextromethorphan، که یک ترکیب سرکوبکننده سرفه است، در کاهش بیقراری کودکان در اثر سرفههای شبانه موثرتر بوده است. عسل را میتوان بصورت دمنوش با آب ولرم مصرف کرد.
زردچوبه منبع غنی از مادهای است به نام کورکومین که اثرات دارویی مختلفی از قبیل ضد التهاب، ضد ویروس و ضد باکتری دارد. لذا بنظر میرسد در تسکین آثار التهابی طی سرفه خشک مفید باشد. اثرات دارویی کورکومین سالها از طریق پژوهشهای مختلف محققان طب سنتی مورد اثبات قرار گرفته است. کورکومین در صورتی که همراه با فلفل سیاه مصرف شود ضریب جذب خونی بیشتری دارد لذا توصیه میشود برای کاهش سرفه همراه با یک قاشق چایخوری زردچوبه حدود یک هشتم قاشق فلفل سیاه با آب میوه مثلا آب پرتقال یا چای ولرم بصورت دمنوش مصرف گردد. لازم بذکر است که زردچوبه در علم طبسنتی از جایگاه ویژهای برای درمان برخوردار است.
در مورد زنجبیل نیز طی بررسیهای متعدد طب سنتی، اثرات دارویی مختلفی مانند ضد التهاب، آنتیباکتریال، تقویت سیستم ایمنی و تسکین درد گزارش شده است. لذا مصرف زنجبیل همراه با چای و کمی عسل بصورت دمنوش میتواند در تسکین سرفه خشک نیز مفید باشد.
عصاره ریشه گل ختمی بصورت شربت برای درمان سرفه خشک در طب سنتی توصیه میشود. بر اساس یک پژوهش مبتنی بر نظرسنجی که در سال ۲۰۱۸ در مجله Complement Med Res چاپ شده، گزارش شده است که استفاده از ریشه گل ختمی میتواند در کاهش اثرات تحریکی سرفه خشک بر گلو مفید باشد. آثار دارویی گل ختمی در طب سنتی خصوصا در درمان سرفه خشک توسط پژوهشگر ایرانی م.محبوبی در مطالعهایی در سال ۲۰۱۸ مورد مرور قرار گرفته که در مجله Complementary Medicine Research چاپ شده است.
طب تحقیقات محققین طب سنتی، نعناع تند حاوی ترکیبی به نام منتول است که به تسکین و بیحسی ریشههای عصبی ملتهب در مجاوری تنفسی و گلو کمک میکند. لذا آثار درد ناشی از سرفه خشک را تسکین داده و از میزان تحریک گلو و نیاز به سرفههای مکرر میکاهد. همچنین اثرات ضدباکتری و ضد ویروسی نعناع نیز در مطالعهایی در سال ۲۰۰۸ گزارش شده است.
کسپایسین
در مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی در سال ۲۰۱۵ که در مجله Randomized Controlled Trial چاپ شده ، گزارش شده است که کسپایسین موجود در فلفل چیلی میتواند سرفههای مزمن را تسکین دهد. برای این منظور میتوان از کپسولهای حاوی کسپایسین یا دمنوش سس فلفل Cayenne استفاده کرد.
از زنجبیل غافل نشوید
سرفه های خشک به دلیل عفونتهای ویروسی و باکتریایی در بیمار بروز پیدا میکند. این سرفهها به خودی خود تسکین نمییابند و باید از رژیم غذایی ویژهای برای کاهش دادن آن ها پیروی کرد. زنجبیل و استفاده از دمنوش آن یکی از راهکارهای رفع این سرفه هاست. جالب است بدانید در اغلب شربتهای مخصوص درمان سرفه از این ریشه استفاده می شود. بهتر است از زنجبیل تازه استفاده کنید اما اگر آن را در دسترس نداشتید میتوانید از پودر آن برای تهیه دمنوش استفاده کنید. اگر نسبت به مصرف این ریشه حساسیت دارید و با مصرف آن دچار خارش در گلو میشوید لازم است آن را در مقادیر کم به میزان یک چهارم قاشق چای خوری در یک فنجان آب داغ بریزید و همراه با عسل میل کنید. برای دم کردن ریشه زنجبیل باید چند تکه تازه از آن را به مدت ده دقیقه در آب داغ و جوشیده قرار دهید و سپس همراه با عسل میل کنید.
دمنوش پونه و سیر را امتحان کنید
سه حبه سیر را پوست بگیرید و با یک فنجان آب سرد بجوشانید. پس از چند دقیقه مقداری پونه کوهی به آن اضافه کنید. این دمنوش به سرعت باعث کاهش سرفههای خشک میشود. میتوانید آن را همراه با کمی آب لیمو ترش و عسل میل کنید. پونه خاصیت ضد التهابی دارد و عفونتهای تنفسی را کاهش میدهد.
مصرف مکرر آب پیاز
خیلی ها از مصرف پیاز خام پرهیز میکنند اما واقعیت این است که هیچ ماده غذایی به اندازه پیاز نمیتواند به سرعت باعث تسکین علائم سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی شود. اگر تا به حال آب پیاز مصرف نکردهاید یا به آن حساسیت دارید بهتر است سوپی سرشار از این ماده مغذی آماده کنید. در انواع خوراک، آش، سوپ پیاز فراوان بریزید. اگر از خوردن تکه های پیاز لذت نمی برید حتماً چند پیاز به طور کامل و خرد نشده به غذای درحال پخت اضافه کنید تا در انتها بتوانید به راحتی آن را از غذای تان جدا کنید.
معجون شیر و عسل و زردچوبه
به شیر درحال جوشیده شدن مقدار کمی زردچوبه اضافه کنید. این یک روش آسان اما قدیمی برای رفع سرفه است. وقتی این معجون کمی ولرم شد آن را به همراه یک قاشق عسل میل کنید. نوشیدن این معجون قبل از غذا باعث کاهش اشتها میشود و مصرف آن پیش از خواب به درمان بیخوابی و سرفه های خشک در خواب کمک میکند.
گلاب استنشاق کنید
در طب سنتی توصیه به مصرف روزانه چند قطره گلاب شده است. گلاب افسردگی را از بین میبرد و بوییدن آن میتواند باعث تسکین علائم بیماریهای تنفسی شود. گلاب یک عصاره ضد التهاب است و استفاده چند قطره از نوع خالص آن در دمنوش ها میتواند باعث کاهش علائم سرماخوردگی و سرفه های خشک شود.
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید