در ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷ در محلات فقیر نشین جنوب تهران و همچنین میدان ژاله تظاهراتی علیه رژیم شاهنشاهی رخ داد، که کشتار تظاهرکنندگان توسط نیروهای نظامی ارتش شاهنشاهی باعث شد آن روز به جمعه سیاه معروف شود. روحانی به نام علامه یحیی نوری دعوت کننده اصلی راهپیمایی روز۱۷ شهریور بوده است. وی از مبارزین […]
در ۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷ در محلات فقیر نشین جنوب تهران و همچنین میدان ژاله تظاهراتی علیه رژیم شاهنشاهی رخ داد، که کشتار تظاهرکنندگان توسط نیروهای نظامی ارتش شاهنشاهی باعث شد آن روز به جمعه سیاه معروف شود.
روحانی به نام علامه یحیی نوری دعوت کننده اصلی راهپیمایی روز۱۷ شهریور بوده است. وی از مبارزین انقلابی بود و ساکن اطراف میدان ژاله بود.
به دلیل اینکه حکومت نظامی دیر اعلام شده بود این تظاهرات خیلی شلوغ بود. فرماندار تهران ارتشبد غلامعلی اویسی حکومت نظامی را از ساعت ۶ صبح اعلام کرده بود و اجتماع بیش از ۳ نفر ممنوع شده بود. مردم هم از ابتدای صبح برای شرکت در راهپیمایی و نماز جمعه به امامت علامه یحیی نوری به سمت میدان ژاله آمده بودند.
فرماندهان نظامی در بلندگو چندین بار از مردم خواستند تا متفرق شوند، اما وقتی با بی تفاوتی مردم روبرو شدند، برای چند دقیقه به سوی مردم گلوله زدند. به تائید فرماندهان نظامی تهران ۷۸ کشته و ۲۵۰ مجروح از این واقعه به جای ماند.عمادالدین باقی سال ها بعد در تحقیقی تعداد کشته شدگان ۱۷ شهریور را ۸۸ نفر اعلام کرد که ۶۴ نفر آن ها در میدان ژاله به شهادت رسیده بودند.
در پایان باید گفت که قیام ۱۷ شهریور یکی از نقاط عطف مبارزات ملت مسلمان ایران علیه رژیم پهلوی بود، و عاملی موثر در گسترش مبارزات مردمی و سرعت بخشیدن به سقوط رژیم پهلوی به شمار می رود.
این مطلب در هفته نامه دیباگران شماره ۱۲۲ به چاپ رسیده است.
سمیه شریعتی