یکی دیگر از آثار باستانی و خانه های تاریخی شهرستان نجف آباد خانه تاریخی لطفی می باشد. و امروزه جز جاذبه های گردشگردی شهرستان محسوب می شود. این خانه تاریخی در خیابان فردوسی شمالی واقع شده است. و تبدیل به خانه صنایع دستی و همچنین میراث فرهنگی شهرستان نیز شده است. این خانه تاریخی مساحتی […]
یکی دیگر از آثار باستانی و خانه های تاریخی شهرستان نجف آباد خانه تاریخی لطفی می باشد. و امروزه جز جاذبه های گردشگردی شهرستان محسوب می شود.
این خانه تاریخی در خیابان فردوسی شمالی واقع شده است. و تبدیل به خانه صنایع دستی و همچنین میراث فرهنگی شهرستان نیز شده است.
این خانه تاریخی مساحتی حدود ۷۰۰ متر مربع می باشد. و بر اساس نوع سبک معماری آن نشان می دهد که در دوره قاجار ساخته شده است. شیوه طاق بندی سقف ها ، تزئینات شاده و موقر کاه و گل نشان از قدمت این خانه و تعلق آن به دوره قاچار است. مصالح استفاده شده در ساخت این خانه تنها خشت و گل می باشد و در قالب یک شکل مستطیل ساخته شده است.
ویژگی هایی همچون طاق دزدهای متعدد، طاقچه های مرتفع اطراف ایوان ها، پنچره های مدور و مشبک چوبی با شیشه های رنگی، ازاره های تزئین شده با خفته راسته آجری و پوشش کاه گلی ارزه بادم گیری گچی باعث تمایز این خانه از دیگر خانه های تاریخی شده است. و نمایی اصیل، روح بخش و دل نشین را به وجود آورده است.
بنای خانه تاریخی لطفی سه جبهه شمالی، جنوبی و شرقی دارد. در معماری این خانه یک حیاط مرکزی وجود دارد و ساختمان اتاق ها اطراف این حیاط مرکزی به شکل مستطیل قرار گرفته است. و دارای تزئینات ساده کاه گلی می باشد.
تمامی فضا ها و اتاق ها مستطیل شکل هستند. و سه طرف حیاط قرار دارند. ورودی خانه در ضلع شمالی قرار گرفته و تنها به صورت راهرو و دالانی باریک بدون هشتی فضای خارجی را به فضای داخلی خانه متصل می کند. و کف این راهرو با قلوه سنگ هایی سنگ فرش شده است.
در ضلع جنوبی دو اتاق در ابعاد مختلف قرار دارد که در جلو هر کدام از آن ها ایوانی با طاق ضربی وجود دارد. در ضلع شرقی فقط یک اتاق مسکونی قرار دارد. و تنها مسیر دسترسی به این اتاق راه پله ایی در گوشه جنوب شرقی خانه می باشد. در همین ضلع شرقی مطبخ خانه یاهمان آشپزخانه نیز با طاق کلیل واقع شده است.
در ضلع شمالی سه اتاق قرار دارد که به صورت طاق چشمه هستند. و در جلو هر کدام از این اتاق ها یک ایوان مرتفع قرار دارد. تنها راه دسترسی به طبق اول این خانه راه پله ایی که در کنار راهرو ورودی خانه قرار دارد. این طبقه نیز در دو جبهه شمالی و جنوبی ساخته شده. که جبهه شمالی آن ۳ اتاق با پوشش طاق و تویزه دارد و جبهه جنوبی نیز ۳ اتاق با همان شکل ولی در ابعاد متفاوت دارد.
این مطلب در هفته نامه دیباگران شماره نود و یکم به چاپ رسیده است.
مکانهای تاریخی شهرستان نجفآباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید