دیابت چیست ؟ دیابت امروزه بیماریای شایع در سرتاسر دنیا است که به مناسبت روز پزشک به آن میپردازیم. روز اول شهریورماه، همزمان با زادروز بوعلی سینا، به پاس خدمات وی به علوم پزشکی برای بزرگداشت پزشکان، کشور روز پزشک نامگذاری شدهاست. ابوعلی سینا، معروف به شیخ الرئیس از پزشکان و فیلسوفان معروف متولد شهر […]
دیابت چیست ؟ دیابت امروزه بیماریای شایع در سرتاسر دنیا است که به مناسبت روز پزشک به آن میپردازیم.
روز اول شهریورماه، همزمان با زادروز بوعلی سینا، به پاس خدمات وی به علوم پزشکی برای بزرگداشت پزشکان، کشور روز پزشک نامگذاری شدهاست. ابوعلی سینا، معروف به شیخ الرئیس از پزشکان و فیلسوفان معروف متولد شهر بخارا است و مدفن او در همدان، یکی از شهرهای تاریخی ایران است و از مشهورترین و تاثیرگذارترینِ دانشمندان ایران است که آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت بسیار دارد.
در تاریخ و فرهنگ و باور عمومی و اجتماعی سرزمین ایران همیشه طبیب و طبابت قداست و جایگاه ویژه ای داشته است و طبیب را مظهر احیاگری نامیده اند که درد و رنج را از جسم و روان دردمندان می زداید.
هدف از نامگذاری روز پزشک، قدردانی و تجلیل از زحمات پزشکان عرصه پزشکی و همچنین گرامیداشت خدمات ابن سینا در راستای پیشرفت علم پزشکی است. پزشکان شبانه روز برای حفظ سلامت جامعه بشری تلاش میکنند و پزشکی علمی است که انسانها همیشه به آن نیاز دارند، بنابراین از جایگاه مهمی برخوردار است. پزشکان ضامن سلامت جامعه، امنیـت روحی بیماران و فرشتگان نجاتی هستند که درد جسم را با روح بلندشان در سایه لطف الهی التیام می بخشند این روز بر جامعه پزشکی و تمامی پزشکان متعهد کشور، مبارک باد.
دیابت امروزه بیماریای شایع در سرتاسر دنیا است و مخصوصا در کشورهای توسعهیافته یا درحالتوسعه میزان شیوع آن بسیار بیشتر است. دلایل مختلفی برای بروز این بیماری وجود دارند و صرفاً بهخاطر مصرف مفرط غذاها و خوراکیهای قندی به وجود نمیآید. برای برخی از مردم، دیابت ریشه در ژنتیک و وراثت آنان دارد و بههمین دلیل دچار آن میشوند. برخی نیز به دلیل رژیم غذایی ناسالم که در آن غذاهای خیلی شیرین و چرب مصرف میشود به این بیماری مبتلا میشوند و برخی افراد نیز اصلا در هیچیک از این دو حالت قرار ندارند.
دیابت یا بیماری قند نوعی بیماری اختلال متابولیک و سوخت و سازی است که در آن بدن فرد مبتلا به بیماری قادر نیست که قند خون مصرف کند، به این دلیل که لوزالمعده یا همان پانکراس دیگر قادر به تولید انسولین نیست و یا سلولهایی که در بدن وظیفه جذب انسولین را دارند دیگر کار نمیکنند. نشانه این بیماری که نوعی بیماری مزمن میباشد بالا بودن قند خون از میزان ۱۲۰ گرم در دسی لیتر به صورت مداوم است.
در بیماری دیابت، سرعت و قدرت بدن در استفاده کامل از سوخت و ساز گلوکز کاهش پیدا میکند و به همین دلیل میزان قند خون افزایش یافته که در دنیای پزشکی به آن هیپرگلیسمی میگویند. هنگامی که این میزان بالا قند خون برای مدت زیادی ادامه پیدا کند سبب تخریب رگهای بسیار ریز در بدن میشود که این امر میتواند اعضای مختلف بدن از جمله کلیه، چشم و اعصاب را درگیر نماید. همچنین دیابت ریسک بیماریهای قلبی و عروقی را بالا میبرد پس به همین دلیل غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افرادی که مبتلا به بیماریهای پیشزمینهای هستند می تواند تا میزان زیادی در پیشگیری از این عوارض مؤثر واقع شود. تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون صورت میگیرد.
هرچند تشخیص دیابت باید به صورت پزشکی و با انجام آزمایش قند خون صورت گیرد اما برخی علائم وجود دارند که میتوانند نشانه بروز این بیماری باشند، از جمله این علائم؛ احساس تشنگی بیش از حد، احساس گرسنگی بیش از حد، خشکی دهان، تکرر ادرار، کاهش وزن بیدلیل، خستگی، تاری دید، تحریکپذیری، بیحسی یا گزگز نوک انگشتان دست یا پا، عفونتهای مکرر مثل عفونتهای پوستی و ترمیم آهسته زخمها هستند.
زهرا طاهری
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید