در این ایام که ٖآنفلوآنزا افزایش یافتهاست بیشتر افراد در مورد زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا سوال می پرسند. آنفلوانزا یکی از ویروسهای فصلی است که از نیمه دوم سال به سرعت شیوع پیدا میکند و اکثر افراد در این فصل به فکر کنترل کردن این ویروس هستند که دچار آن نشوند. با وجود تزریق واکسن […]
در این ایام که ٖآنفلوآنزا افزایش یافتهاست بیشتر افراد در مورد زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا سوال می پرسند. آنفلوانزا یکی از ویروسهای فصلی است که از نیمه دوم سال به سرعت شیوع پیدا میکند و اکثر افراد در این فصل به فکر کنترل کردن این ویروس هستند که دچار آن نشوند. با وجود تزریق واکسن و تلاشهای انجام شده برای کنترل این ویروس کشنده متاسفانه هنوز هم آمار ابتلا به این بیماری بالا بوده و هر سال افراد زیادی را گرفتار میکند.
با شیوع کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی آمار مبتلایان به آنفلونزا کاهش قابل توجهی داشت اما به تازگی با عادی انگاری کرونا از سوی مردم و کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی، پیشبینی میشود احتمال شیوع آنفلونزا و دیگر بیماریهای تنفسی افزایش یابد.
معمولا بهترین زمان شروع فصل سرما است. این ویروس در ایران از ماههای آبان، آذر و دی آغاز خواهدشد و توزیع واکسن آنفلوانزا از مهرماه آغاز میشود. زمان طلایی برای دریافت واکسن اواخر شهریور تا پایان مهرماه است.
تزریق واکسن در این بازه زمانی موجب میشود که در بدن مصونیت ایجاد شده و ایمنی واکسن تا اوایل بهار در بدن باقی بماند. باید توجه داشت دو هفته زمان نیاز است تا سیستم ایمنی بدن به واکسن پاسخ مناسب بدهد به همین دلیل تزریق باید قبل از شیوع بیماری انجام شود. البته تزریق واکسن تا اواسط زمستان منعی ندارد.
مبتلایان به بیماریهای زمینهای و نقص ایمنی، افراد بالای ۶۰ سال زیرا ۷۰ تا ۸۵ درصد از مرگ و میرهای ناشی از آنفلونزا در سالمندان بالای ۶۰ سال رخ میدهد، مبتلایان به بیماریهای مزمن قلبی و عروقی، افراد مبتلا به آسم و آلرژی، بانوان باردار، افرادی که تحت شیمی درمانی قرار دارند، دیابت، آسم و مبتلایان به چاقی و کادر درمانی در اولویت دریافت واکسن هستند. البته باید با تجویز و نظرات متخصصان مربوطه انجام شود.
در محدوده سنی ۶ تا ۹ سال بهتر از دو بار در سال واکسن و به فاصله حداقل ۴ هفته این واکسن تزریق شود. در فرایند ساخت واکسن آنفلونزا از پروتئین تخممرغ استفاده میشود استفاده میشود، افرادی که به این ماده غذایی حساسیت دارند باید حتما در مراکز درمانی و زیر نظر پزشک تزریق انجام دهند.
امکان تزریق همزمان هر دو واکسن با هم وجود دارد، اما افرادی که کرونا دارد و یا حتی مشکوک هستند نباید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. ولی اگر قبلا مبتلا شده و بهبود یافته باشند موردی ندارد. البته باید حداقل دو هفته بین دو واکسن فاصله باشد زیرا ممکن است برخی بعد از تزریق تب کنند. اما با این حال حتی تزریق هر دو واکسن در یک روز منعی ندارد.
در افراد زیر ۳ سال نصف واکسن و بالای ۳ سال واکسن کامل باید دریافت کنند. برای افراد بالای ۸ سال یک نوبت در سال کافی است. اما افراد زیر ۸ سال که تاکنون واکسن دریافت نکردهاند باید دو نوبت دریافت کنند با فاصله زمانی حداقل ۴ هفته. مابقی افراد که مطمئن نیستند در سالهای قبل واکسنی دریافت کردهاند باید هر دو نوبت تزریق انجام شود.
افرادی که در تزریقهای قبلی این واکسن واکنشهای جدی نشان دادهاند وکسانی که آلرژی به تخممرغ دارند، نباید واکسن آنفلونزا تزریق کنند.
زهرا طاهری
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید