تنبک ، تمبک ، دمبک ، دندونک و ضرب یکی از سازهای کوبه ایی ایران است. برای نواختن تنبک ازهمه انگشتان دو دست استفاده می شود برا همین در بین سازهای کوبه ای منحصر به فرد است. از نظر ساز شناسی ، این ساز پوستی ، جزء طبل های جام شکل محسوب می شود که […]
تنبک ، تمبک ، دمبک ، دندونک و ضرب یکی از سازهای کوبه ایی ایران است. برای نواختن تنبک ازهمه انگشتان دو دست استفاده می شود برا همین در بین سازهای کوبه ای منحصر به فرد است. از نظر ساز شناسی ، این ساز پوستی ، جزء طبل های جام شکل محسوب می شود که شبیه داربوکا عربی و ترکیه و زیر بغلی افغانستان است. با تلاش استاد تهرانی تنبک به عنوان سازی مستقل و تکنواز در موسیقی ایران شناخته شد و چون با انگشتان نواخته می شود نوازنده می تواند ریزه کاری و شیرین کاری فراوانی به عنوان تکنواز اعمال کند.
اولین ضبط های این ساز مربوط به زمان قاجار است ، در آن زمان بیشتر جنبه همراهی کننده با سازهای دیگر را داشت. اولین کتاب تنبک نوازی را استاد حسین تهرانی نوشته و تحولات چشمگیری از نظر تکنیک و متدیک در این ساز ایجاد شد . اولین گروه تنبک نوازی و تک نوازی هم در همین دوره رخ داد.
دهانه کوچک ( کالبیر ) ، دهانه بزرگ ، گلویی (نفیر ) ، بدنه ( تند ) و پوست تشکیل شده .
از چوب یک تکه ای درست شده که از کنده درخت توت ، زبان گنجشک ، کاج و … ساخته شده و پوستی از گوساله ، شتر ، گوسفند یا بز روی آن کشیده می شود.
سایزهای مختلفی از تنبک موجود است که با مشورت مدرس خود سایز مناسب را انتخاب کنید.
حسین تهرانی پدر تنبک نوازی مدرن ایران است ، تنبک ساز پایه برای آموزش ریتم های ایرانی است ، متدهای متنوع و متفاوتی برای آموزش تنبک وجود دارد ، می توان یادگیری این ساز را از سنین پایین شروع کرد و پایه ریتمیک کودکان را از ابتدا قوی کرد.
متد حسین تهرانی ، مسعود رجبی ، محمد اسماعیلی و محمد اخوان
هیچ سازی آسان نیست و به زمان و تمرین نیاز دارد.
خیر در هر سنی با تمرین می توان آموزش دید و ساز را یاد گرفت.
از همان جلسات اول برای تمرین در منزل بهتر است ساز را تهیه کنید و برای تهیه ساز با مدرس خود مشورت کنید.
بله ، از سن ۶ سالگی می توان این ساز را فرا گرفت.
زمان بسته به تمرین هر هنرجو متفاوت است.
آموختن مبانی موسیقی مانند وزن خوانی به یاگیری کمک شایانی می کند.
به تدریج از آسان به دشوار است و باید تمرین روزانه انجام شود تا درس های جدید ساده تر شود.
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید.