سفری در گذرگاه حافظه ۱۹ اردیبهشت ماه هر سال، در تقویم ایرانی به عنوان روز اسناد ملی و میراث مکتوب به ثبت رسیده است. روزی که یادآور اهمیت اسناد و مدارکی است که گنجینهای از تاریخ، فرهنگ و هویت یک ملت را در خود جای دادهاند. انتخاب این روز به عنوان روز اسناد ملی، همزمان […]
۱۹ اردیبهشت ماه هر سال، در تقویم ایرانی به عنوان روز اسناد ملی و میراث مکتوب به ثبت رسیده است. روزی که یادآور اهمیت اسناد و مدارکی است که گنجینهای از تاریخ، فرهنگ و هویت یک ملت را در خود جای دادهاند.
انتخاب این روز به عنوان روز اسناد ملی، همزمان با سالروز تولد شیخ کلینی، یکی از بزرگترین دانشمندان شیعه و نویسنده کتاب ارزشمند اصول کافی، نمادی از پیوند ناگسستنی میان علم، اندیشه و حفظ میراث مکتوب است.
اسناد ملی و میراث مکتوب، آیینهای تمامنما از گذشته یک ملت هستند. آنها روایتگر فراز و نشیبهای تاریخ، دستاوردهای علمی و فرهنگی، و همچنین هویت و اصالت یک سرزمیناند.
هر سندی، دریچهای به سوی دنیایی ناشناخته میگشاید و حقایق ناگفتهای را از اعماق تاریخ به روایتگری وا میدارد. حفظ و نگهداری از اسناد ملی و میراث مکتوب، وظیفهای خطیر بر دوش آحاد جامعه و مسئولان است.
این گنجینههای ارزشمند، هویت و تاریخ ما را در خود جای دادهاند و میراثی گرانبها برای نسلهای آینده به شمار میروند. در ایران، سازمان اسناد ملی متولی اصلی حفظ و نگهداری از اسناد و مدارک دولتی است.
این سازمان با تلاش شبانهروزی کارکنان خود، در جهت جمعآوری، طبقهبندی، مرمت و نگهداری از اسناد گام برمیدارد. علاوه بر سازمان اسناد ملی، کتابخانهها، موزهها و مراکز فرهنگی متعددی نیز در سراسر کشور در زمینه حفظ و نگهداری از اسناد و میراث مکتوب فعال هستند. هر یک از این مراکز، گنجینهای از اسناد و مدارک را در خود جای دادهاند که برای پژوهشگران و محققان معدنی ارزشمند به شمار میروند.
روز اسناد ملی و میراث مکتوب، فرصتی مغتنم برای توجه بیشتر به این میراث گرانبها و فرصتی برای ترویج فرهنگ حفظ و نگهداری از آن است.
ما میتوانیم با انجام کارهایی مانند: جمعآوری و نگهداری از اسناد و مدارک قدیمی اهدای اسناد و مدارک به مراکز و کتابخانهها حمایت از پژوهشگران و محققان در زمینه اسناد و میراث مکتوب آشنایی با تاریخ و فرهنگ ایران از طریق مطالعه اسناد و مدارک در حفظ و نگهداری از این گنجینههای ارزشمند سهم خود را ایفا کنیم.
به یاد داشته باشیم که هر سند، داستانی برای گفتن و هر کتاب، دریچهای به سوی دنیایی جدید است. حفظ و نگهداری از اسناد ملی و میراث مکتوب، حفظ هویت و تاریخ ما و سرمایهای ارزشمند برای نسلهای آینده است.
در ادامه به برخی از اهمیتهای اسناد ملی و میراث مکتوب اشاره میکنیم: هویتیابی: اسناد و مدارک، هویت یک ملت را آشکار میکنند و نشان میدهند که آن ملت در گذر زمان چه مسیری را طی کرده است.
منبع تحقیق: اسناد و مدارک، منابع ارزشمندی برای پژوهشگران و محققان در زمینههای مختلف تاریخ، فرهنگ، سیاست، اقتصاد و … هستند.
آموزش: اسناد و مدارک، ابزار مناسبی برای آموزش تاریخ و فرهنگ به نسلهای آینده هستند. حفظ میراث فرهنگی: اسناد و مدارک، بخشی از میراث فرهنگی یک ملت به شمار میروند و حفظ آنها به معنای حفظ هویت و تاریخ آن ملت است.
**روز اسناد ملی و میراث مکتوب، یادآور مسئولیت خطیر ما در قبال حفظ این میراث گرانبها است.
احمد شریعتی
اطلاع از اخبار بیشتر می توانید به (dibagaran7.ir)مراجعه کنید.
برای مطالعه مقاله های علمی و فرهنگی و هنری می توانیدبه (farhangsazan.com) مراجعه کنید.