در کنار طراحی صحنه، طراحی لباس نیز یکی از ارکان مهم و اساسی تئاتر است. لباس ها در اصل نشان دهنده یک ملت، دوره ای از تاریخ، طبقه اجتماعی، طرز تفکر و هر چیزی که نیاز است مخاطب در ارتباط با کاراکتر بداند. همان طور که گفته شد طراحی لباس یکی از ارکان اصلی در […]
در کنار طراحی صحنه، طراحی لباس نیز یکی از ارکان مهم و اساسی تئاتر است. لباس ها در اصل نشان دهنده یک ملت، دوره ای از تاریخ، طبقه اجتماعی، طرز تفکر و هر چیزی که نیاز است مخاطب در ارتباط با کاراکتر بداند. همان طور که گفته شد طراحی لباس یکی از ارکان اصلی در ساختار فیزیکی و روانی یک اجرا به حساب می آید و یک طراح لباس برای یک طراحی لباس موفق نیاز به موشکافی و آنالیز دقیق داستان نمایشنامه دارد. لباس ها نه تنها متناسب با شخصیت، بلکه با احساسات صحنه ها هم در ارتباط است و طراح لباس باید با خط داستانی نمایشنامه، مکان، زمان و دوران مدنظر در نمایشنامه آشنا باشد تا بتواند لباس ها و وسایل مورد نظر را صحیح طراحی کند. کار طراح صحنه موجب می شود که فضای داستان باورپذیرتر باشد و در القا مفاهیم به مخاطب و بیننده می تواند سهم بسزایی داشته باشد.
به سبب این که اولین چیزی که مخاطب و بیننده با آن مواجه میشود، ظاهر بازیگر است، پس لباس به عنوان یک رسانه در همان نگاه اول اطلاعات کلیدی درباره موقعیت، هویت، وضعیت اقتصادی، طبقه اجتماعی، فرهنگی و… شخصیت نمایشی به مخاطب منتقل میکند.
پس با توجه به این که طراح صحنه و لباس یکی از وظایف مهم و اصلی را در تئاتر بر عهده دارد، اگر کسی می خواهد که به عنوان طراح صحنه و لباس فعالیت کند نیاز به تمرین، ممارست، مطالعه و آموزش دارد و دوره های طراحی صحنه و لباس موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر با استفاده از اساتید مطرح و مجرب، برای علاقمندان فرصت مناسبی است.
طراحی لباس فقط شامل جامه و لباس بازیگر نیست بلکه در برگیرنده زیور آلات و وسایل زینتی، کفش، عصا، کلاه، میز، پرده و … نیز می باشد و وظیفه طراح صحنه و لباس خلق فضای بصری نمایش است. معمولا طراح صحنه و لباس یک نفر است و این دو بخش را در تئاتر یک نفر بر عهده می گیرد ولی باید دانست که طراحی لباس خود هنری مستقل است.
شاید جالب باشد که بدانید طراحی لباس در ایجاد محبوبیت یک کاراکتر نیز نقش مهمی دارد و می تواند به کارگردان در انتقال مفهوم مورد نظر کمک کند.
یک طراح لباس پس از دعوت به کار و صحبت با کارگردان و توافقات اولیه، برای رسیدن به منظور و مفهوم خود و کارگردان نمایش اقدامات زیر را انجام می دهد :
اولین گام ، خواندن، تجزیه و تحلیل نمایشنامه است و طراح با دقت نمایشنامه را مطالعه می کند و از کارگردان و نمایشنامه نویس در جهت بهتر متوجه شدن نیز کمک می گیرد.
پس از خواندن دقیق نمایشنامه،تعامل و طرح ریزی طراح و کارگردان، گام بعدی طراح لباس است.
سپس او در مرحله بعدی شروع به تحقیقات بر روی لباس شخصیتها می کند تا بتواند لباس های دقیق و متناسب با زمان، مکان، هویت و طبقه اجتماعی شخصیت طراحی کند.
طراح لباس در این مرحله شروع به طراحی اولیه و رنگبندی می کند.
و در مرحله یعدی پس از تایید طرح اولیه توسط کارگردان، او شروع به طراحی نهایی می کند.
البته این را بیاد اضافه کرد که طراح لباس بر دوخت لباس ها و وسایل دیگر مرتبط با وظیفه اش نظارت دارد.
از ویژگی های طراح صحنه موفق به خلاق بودن، همکاری و تعامل با گروه، توانایی طراحی، آشنایی با الگوسازی، آشنا بودن با مد روز، تاریخ پوشاک و سبک ها و در آخر آشنایی با پارچه (طراح صحنه با انتخاب نوع پارچه متناسب با شخصیت می تواند به درک بهتر بازیگر توسط بیننده و یا مخاطب کمک کند)، را می توان اشاره کرد که این موارد نشان دهنده تبحر یک طراح لباس و صحنه است.
پس می توان گفت که طراح لباس یکی از افراد مهم و تاثیر گذار در انتقال مفاهیم است و یکی از اعضای مهم و اصلی گروه تئاتر است.