عوامل موثر در کاهش فرزندآوری در ایران باید به طور تخصصی مورد بررسی قرار گیرد. بین سبک زندگی و تحولات جمعیتی یک ارتباط دوسویه وجود دارد. با کمرنگ شدن ارزشهای اسلامی و جایگزین شدن فرهنگ غربی در دهههای اخیر، شاهد کاهش بسیار زیاد جمعیت ایران هستیم که این یک تهدید جدی برای امنیت کشور است. […]
عوامل موثر در کاهش فرزندآوری در ایران باید به طور تخصصی مورد بررسی قرار گیرد. بین سبک زندگی و تحولات جمعیتی یک ارتباط دوسویه وجود دارد. با کمرنگ شدن ارزشهای اسلامی و جایگزین شدن فرهنگ غربی در دهههای اخیر، شاهد کاهش بسیار زیاد جمعیت ایران هستیم که این یک تهدید جدی برای امنیت کشور است.
یکی از موثرترین و اصلیترین نهادهای اجتماعی، خانواده است که اولین هسته زندگی اجتماعی بشر از خانواده آغاز میشود. بنابراین تغییرات در حوزه خانواده در جامعه نیز تاثیرگذار است. البته تغییر در عرصههای مختلف جامعه از جمله اقتصادی و فرهنگی نیز در حوزه خانواده تاثیرگذار است.
باروری و فرزندآوری یکی از مواردی است که در این سالها دچار تغییر و دستخوش شده است. باروری در افزایش یا کاهش جمعیت به طور مستقیم تاثیرگذار است. در حال حاضر هرم سنی جمعیت ایرانی از جوانی به سمت سالخوردگی پیش میرود و با این روال تا سال ۱۴۲۵ ساختار جمعیت ایران کاملا سالخورده خواهد بود. وقتی نرخ جمعیت در یک جامعه کمتر از ۱/۲ باشد به معنی کاهش تدریجی جمعیت و نهایتا انقراض نسل است.
در گذشته هر خانوادهایی به طور میانگین ۶ فرزند داشت که در گذار به سوی مدرنیته این روند تغییر داد و روند معکوس و شتابزدهایی به خود گرفت تا جایی که امروزه بهعنوان یک چالش اجتماعی و یک بحران برای دهههای آتی قلمداد میشود. با توجه به شرایط ایران باید خطرات ناشی از تحدید جمعیت جدی گرفته شود و آسیبشناسی و برنامهریزی در این حوزه صورت گیرد. در اثر افت باروری و افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر، به تدریج جمعیت وارد دوره سالمندی میشود.
تاثیر آشکار و پنهان بر یکی از نهادهای اجتماعی بر یکدیگر تاثیر گذار است و خانواده نیز اولین هسته زندگی اجتماعی بشر است. عوامل متعددی در کاهش جمعیت نقش داشته است اما خانواده مهمترین نهاد در حوزه جمعیت است. بنابراین بررسی تغییرات خانواده میتواند عوامل منجر به تغییر سبک زندگی خانواده ودر نتیجه کاهش فرزندآوری و کاهش جمعیت را پیدا کرده و حل آن کمک نماید.
نتیجهگیری
با توجه به شرایط جمعیتی ایران باید برنامهریزی برای فرزندآوری باید انجام شود قبل از اینکه تبدیل به یک بحران شود. سیاستگذاری باید هم در سطح کلان و هم در سطح خانواده و فرهنگسازی آن انجام شود. عوامل فرهنگی نقش بسیار پررنگی دارد. در شرایط کنونی برنامهریزی و سیاستگذاری برای افزایش جمعیت نیازمند هماهنگی همه نهادها و عوامل تاثیرگذاری میباشد.
الهام شهریاری
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.