جملات انگیزشی بس است!!!! جملات انگیزشی مانند پاشو دنیاتو تغییر بده، جهان منتظره ببینه تو چه کار میکنی! اگر واقعا میخواهی یک کاری کن، کافیه اراده کنی! یک روز بیشتر به کنکور نمانده، اگر همین الان اراده کنی و تستهای منتخب را بزنی به هدفت میرسی! سرمایه نداری، دنبال پولدار شدنی، ایده نداری، با ما […]
جملات انگیزشی مانند پاشو دنیاتو تغییر بده، جهان منتظره ببینه تو چه کار میکنی! اگر واقعا میخواهی یک کاری کن، کافیه اراده کنی! یک روز بیشتر به کنکور نمانده، اگر همین الان اراده کنی و تستهای منتخب را بزنی به هدفت میرسی! سرمایه نداری، دنبال پولدار شدنی، ایده نداری، با ما همراه شو! در این شرایط درآمدت را دلاری کن! تو باید فقط به چیزهای خوب فکر کنی. انرژیهای مثبت فقط در این صورت به سمتت میآید، همیشه تلاش کردن مساوی است با رسیدن به همه اهداف! اگر تلاش کنیم به هر چیزی که میخواهیم، میرسیم و بسیاری از این جملات که هر روز در بسیاری از صفحات اینترنتی میبینیم.
مغز انسان در بار اول هر چیزی را میخواند، میبیند و میشنود باور میکند. جملات با شیوههای گوناگون بر اندیشه افراد تاثیر دارد. جملات شاد و مثبت، اندیشه مثبت را ایجاد میکند و احساسهای منفی را کمرنگ میکند. جملات انگیزشی مسیر ذهنی را به سمت افکار قدرتمند هدایت میکند و انگیزه لازم را برای رسیدن به اهداف ایجاد میکند. بنابراین خواندن جملات انگیزشی چیز زیاد بدی نیست. اما این یک سوی ماجراست! در برخی افراد انگیزه و اعتماد به نفس کاذب ایجاد میکند و مانند اشعه مضر بر روی ذهن فرد تاثیر میگذارد.
از طرفی تاثیر جملات انگیزشی مانند تاثیر اخم و دعوای یک پدر نسبت به فرزند خود است. اخم و دعوای پدر در بارهای اول تاثیر زیادی دارد اما وقتی به مرور زمان تکرار میشود تاثیر خود را از دست میدهد و فرزند در مقابل آن عکسالعملی نشان نخواهد داد. جملات انگیزشی نیز به همین صورت است و وقتی فردی مدام آنها را بخواند و تاثیری از آن نبیند، دلسرد شده و این جملات نه تنها تاثیر مثبتی ندارد، بلکه تاثیر منفی نیز خواهد داشت. تا جایی که برخی از کابران متعقدند که این جملات انگیزشی با تکرار زیاد اثر خود را از دست دادهاند و احساسات کاربران را تحت تاثیر قرار داده تا جایی که حس میکنند که دچار احساس کاذب شدهاند.
برخی دیگر بر این اعتقاد هستند که این جملات نه تنها تاثیر مثبتی ندارد بلکه بر روی آنها اثر منفی دارد. یکی از کاربران اظهار داشت که وقتی این جملات را میخوانم احساس میکنم اتمهای دنیا تحت فرمان من هستند و بدون من قرار است دنیا بیحرکت بماند.
نهایتا تا زمانی که کسی قصد انجام کاری را نداشته باشد و اراده نکند آن کار را انجام نمیدهد، رفتن به مشاوره، دادن انگیزه،حمایت کردن و … بیفایده است و خود شخص باید بخواهد.
امروزه شبکههای اجتماعی مملو از صفحات انگیزشی شده است که به اسم روانشانسی حرفهای امیدبخش و انگیزشی میزنند. بسیاری از افراد حتی نمیدانند در پشت این صفحات چه کسی این جملات را مینویسد. آیا تحصیلات مرتبط دارد یا اصلا تحصیلات دانشگاهی دارد؟ آیا در زندگی واقعی فردی موفق است؟ آیا اعتقاد قلبی به این جملات دارد؟ به نظر روانشناسان شاخص این حرفها نه تنها مفید نیست بلکه ضربه زننده است و اثر معکوس دارد. اکثر این جملات که در قالبهای مختلف گرافیکی یا ویدئویی هستند حرفهای ناکارآمدی هستند که محتوای عمیق و حسابشدهایی ندارند.
ما در عصر دیجیتال زندگی میکنیم یا بهتر است بگوییم عصر سرعت! همین خود عاملی است برای تقاضا در رسیدن زودهنگام به اهداف. لاغری در دو هفته! مکالمه زبان انگلیسی در یک ماه! حال خوب با خواندن یک جمله! و هزاران از این نمونه که در بسیاری از موارد راه را برای کلاهبرداری افراد سودجو باز میکند.
افراد باید بدانند در مسیر رسیدن به اهداف خیلی اوقات با شکست روبرو میشوند زیرا عوامل زیادی در رسیدن به اهداف تاثیرگذراند و تنها فاکتور رسیدن به هدف تلاش نیست، شرط لازم است اما شرط کافی نیست. اینگونه جملات نه تنها کمکی به افراد نمیکند بلکه طرز فکر اشتباهی را القا میکند.
نویسندههای جملات انگیزشی (درصد بالایی تحصیلات مرتبط نیز ندارند) اغلب افرادی هستند که سعی دارند با توصیههای دمدستی و اقتباس از نظریهها و مفاهیم علوم روانشناسی آبرویی برای خود کسب کنند و به دنبال منافع و سود خود و صرفا کسب درآمد و شهرت هستند. این افراد مدعی هستند که میتوانند همه مشکلات بشر را با راهحلهای ساده رفع کنند اما توصیههایشان ساده، اشتباه و پرخطا است.
این افراد توانایی حل هیچ مشکلی را ندارند و تنها با وعده، چرپزبانی، سخنان دلانگیز و اغواکننده که مطابق سلیقه شنونده است دیگران را فریب میدهند و مرتبا از مثبتاندیشی و حل مشکلات با فرستادن انرژی مثبت به کائنات حرف میزنند. سعی میکنند برای افرادی که سالهاست درگیر مشکلات هستند و راهی پیدا نکردهاند و درون سیاهچالههای ذهینشان درگیر هستند راهکارهای یک دقیقهایی ارائه کنند.
خیلی سادهلوحانه است که فکر کنیم مشکلاتی که در طی سالیان ایجاده شدهاند با شنیدن و گفتن یک سری جمله و تمرین فوری حل شود.
در واقعیت هر تغییر درونی با درد و احساس ناخوشایند همراه است نه با سرخوشی! لازمه تغییر و موفقیت تلاش، مشقت و سختی کشیدن، صرف وقت و زمان و قبل ازآن شناخت کامل و ریشهیابی مشکلات به صورت علمی و اصولی است. مردم انتظار دارند جملات انگیزشی مانند یک چوب جادویی عمل کند و موجب تغییرات پایدار و ناگهانی درونشان شود و زمانی هم که نتیجه نمیگیرند سرخوردهتر خواهند شد و آسیب روحی میبینند.
افراد با کمک مشاورین ظرفیت روانیشان را بالا میبرند و میتوانند احساسات منفی و ناخوشایند را در درونشان تحلیل کرده و بپذیرند که انسانها با وجود احساسات منفی، مشکلات، تعارضات و تنشها به زندگی ادامه دهند و موفق باشند و تابآوری خود را افزایش دهند. انکار مشکلات، احساسات و باورهای منفی نه تنها مفید نیست بلکه مضر و آسیبرسان است.
ما انسانها موجوداتی زمینی هستیم نه یک موجود ماورایی! خود شخص باید بتواند از پس مشکلاتش بر بیایید و یکسری جملات فقط میتوانند به وی کمی آرامش برسانند. افراد باید بتوانند مسایل را به درستی ببینند، تحلیل کنند و در نهایت تصمیمات درستی را بگیرند.
افراد خود باید به مرحلهایی برسند که برای خواستههایشان و اهدافشان همت کنند و کاری را انجام دهند. افراد باید باورهای مخرب خود را بشناسند و از خودتخریبی و خودفریبی دست بردارند. الگوهای معیوب خود را شناخته و اصلاح کنند. در پایان این خود افراد هستند که باید به خود کمک کنند نه یک سری جملات انگیزشی!
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.