امروزه فضای مجازی ابزاری برای انتقال فرهنگ غرب به کشورهای هدف مورد استفاده نظام سلطه قرار دارد که با آن به تخریب اخلاق و معنویت میپردازد. فضای مجازی در کشورهای غربی نیز تحت نظام فیلترینگ است اما در کشورهای تحت تهاجم و بهقول کشورهای غربی جهانی سومی، همچنان مهار گسسته است تا به غارت میراث […]
امروزه فضای مجازی ابزاری برای انتقال فرهنگ غرب به کشورهای هدف مورد استفاده نظام سلطه قرار دارد که با آن به تخریب اخلاق و معنویت میپردازد. فضای مجازی در کشورهای غربی نیز تحت نظام فیلترینگ است اما در کشورهای تحت تهاجم و بهقول کشورهای غربی جهانی سومی، همچنان مهار گسسته است تا به غارت میراث فرهنگی این کشورها ادامه دهند.
ساماندهی فضای مجازی فینفسه بد نیست و این موضوع مختص کشور خاصی مثل ایران نیست. همه کشورهای دنیا برای فضای مجازی قوانینی دارند که از رهاشدگی در آن فضا و جولان متخلفان و جنایتکاران جلوگیری میکند. بنابراین تمام کشورهای دینا با کمی تفاوت با برای هر تکنولوژی همهگیر و پرکاربردی مانند فضای مجازی قوانینی را برای کاست خسارتهای احتمالی آن وضع میکنند و هیچ کشوری مخالف ساماندهی فضای مجازی نیست.
فرانسه از جمله کشورهایی است که یکی از شدیدترین نظارتهای حکومتی را بر فضای سایبری دارد. مردم فرانسه حتی در جستجوی برخی از کلمات در موتورهای جستجو محدودیت دارند و حق جستجوی برخی عبارات را ندارند. اینترنت مدارس نیز بسیار محدود است.
روسیه نیز برای تقویت مدیریت و حاکمیت خود اینترنت ملی راهاندازی کرده است و امکان استقلال کامل فضای مجازی را در یک شبکه اینترنت محلی با عنوان رونت فراهم کرده است. همچنین برای مواجهه با فضای مجازی در حوزه سایبری اسناد راهبردی را تدوین کرده است و منابع متعددی را برای ایجاد توازن فنی و مشارکت منصفانه فراهم آورده است.
عربستان صعودی در راستای اعمال مدیریت در فضای مجازی محتواهای غیراخلاقی، نفرت پراکنی و ترویج خشونت را فیلتر کرده است.
آمریکا که مدعی برگترین جریان آزاد اطلاعرسانی است، محدودیتهای عجیبی برای فضای مجازی ایجاد کرده است که میتوان گفت در هیچ جای دنیا چنین محدودیتهایی وجود ندارد. چهارمولفه جرمانگاری در قانون فضای مجازی را رعایت میکند که بر خلاف روال معمول در دنیا در مورد شبکههای اجتماعی به جزئیات آن ورود میکند. هرگونه رفتاری که معارض با امنیت آمریکا باشد قابل پیگیری است و بزرگترین رصد اینترنتی را انجام میدهد.
کشورهای دیگری مانند چین، ترکیه، انگلستان، سنگاپور، هند، استرالیا، کرهجنوبی نیز محدودیتهایی را برای دسترسی به اینترنت در کشورهای خود برای حفظ امنیت و فرهنگ، اعمال کردهاند.
کشورهای مختلف از چندین سال قبل قوانینی را برای مقابله با محتوای خشن و نفرپراکنی در شبکههای مجازی آغاز کردهاند و سعی کردهاند شبکههای مجازی را به قبول مسئولیت، حذف و کنترل آن وادار کنند. در ایران نیز باید مانند سایر کشورها محتوای فضای مجازی و نحوه انتشار آن قانونمند باشد و در چارچوب مشخصی قرار بگیرد.
پلتفرمهای خارجی از قوانین داخلی کشور ما پیروی نمیکند و باید نحوه مواجهه و مقابله با پلتفرمهای اصولی باشد و این در حالی است که کشورهای دیگر از چندین سال قبل با ضوع قوانینی کاربرشان را محافظ نمایند. قوانین بازدارنده در این کشورها اجازه گسترش هر محتوایی را نمیدهند ودر صورت حذف نشدن تنبیه و جریمههایی در انتظار شبکههای اجتماعی مختلف است.
برخی کشورها شرکتهای فناوری را ملزم کرده اند که با انتشار محتوای غیرقانونی ظرف مدت زمان محدودی حذف شود.
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.