تاثیر قطعی اینترنت در کسب و کارهای اینترنتی مساله روز است که به بررسی آن میپردازیم. در شماره گذشته در مورد کسب و کارهای اینترنتی توضیحاتی را ارائه دادیم. معایب و مزایای این نوع کسب و کار را بیان کردیم. در بین این معایب به مشکلات اینترنت و قطعی آن نیز اشارهایی شد. اختلال در […]
تاثیر قطعی اینترنت در کسب و کارهای اینترنتی مساله روز است که به بررسی آن میپردازیم. در شماره گذشته در مورد کسب و کارهای اینترنتی توضیحاتی را ارائه دادیم. معایب و مزایای این نوع کسب و کار را بیان کردیم. در بین این معایب به مشکلات اینترنت و قطعی آن نیز اشارهایی شد. اختلال در اینترنت یکی از مشکلات اصلی کسب و کارهای اینترنتی است که آن را کاملا تحت شعاع قرار میدهد. در این مقاله سعی میکنیم به بررسی خسارت ناشی از قطعی اینترنت در کسب و کارهای اینترنتی بپردازیم.
امروزه زندگی بشر وابسته به اینترنت شده است و این فضا بخش قابل توجهی از اقتصاد جهان را در اختیار خود گرفته است و ایران نیز از این قاعده مسثنی نیست.
طبق گزارشهای رسمی فیلترینگ نرمافزاهایی مانند تلگرام و واتساپ و در کنار آن اختلال در اینترنت که در برخی موارد باعث بروز مشکل در سایتهای داخلی نیز شده است کاهش گسترده فروش اینترنتی را به دنبال داشته است. برخی نیز معتقدند که خرید اقلام غیرضرروری نیز دچار کاهش شده و تداوم این روند باعث بروز بحران برای این بخش اقتصادی میشود.
بیشتر مردم آدرس خیلی از وبسایتها را نمیدانند و بهطور معمول با جستجو در گوگل به سایت مورد نظر میرسند و در نبود گوگل این کسب و کارها از رونق میافتد. از طرفی کسب و کارهای کوچک بستر فعالیتشان در شبکههای اجتماعی یا پیامرسانها یا سرورهایشان داخلی نبود با تعطیلی و محدودیت این ابزارها در معرض خطر قرار گرفتند. در این بین کسب وکارهای کوچک، خرد و خانگی که عمده فروش آنها شبکههای اجتماعی است، آسیب بیشتری میبینند. در همین رابطه انجمن تجارت الکترونیک گفت: عدم دسترسی به اینستاگرام بیشتر از ۴۰۰ هزار کسب و کار را با خطر نابودی مواجه ساخته است و امرار معاش بیش از ۱ میلیون نفر را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
منوچهر توسطی، عضو کمیسیون کسبوکارهای دانش بنیان اتاق ایران گفت: گسترش شبکههای اجتماعی باعث شد که بسیاری از شرکتها و مراکز ابزارهای ارتباطی قدیمی مانند فکس را جمعآوری کنند و دراین دنیای مدرن مدارک و مستندات خود را از طریق واتساپ جابهجا کنند که این روزها بسیاری از کارها به مشکل برخوردند. تبعات قطعی اینترنت و فیلترینگ در روزهای آینده نمود بیشتری خواهد داشت.
وی ادامه داد : حتی کسب و کارهایی که در فضای واقعی کار میکنند باز تحت تاثیر قطعی اینترنت قرار میگیرند. این شرکتها نیز بازاریابی، تبلیغات، پرداختها و … را از طریق اینترنت انجام میدهند که فعالیت آنها نیز دچار اختلال میشود. قطعی اینترنت ۳۰ تا ۴۰ درصد بر روند بنگاههای اقتصادی تاثیر میگذارد و موجب افت فعالیت اقتصادی آن ها میشود. البته این تاثیرات در بنگاههای بینالمللی بیشتر خواهد بود.
منوچهر توسطی ادامه داد : ما بخشی از یک جامعه جهانی هستیم و نمیتوانیم مردم را محدود کنیم باید جامعه را آموزش دهیم که به درستی از این امکانات به روز دنیا بهینه استفاده کنند. ایران یک درصد از خاک و جمعیت جهان را دارد که باید حداقل سالیانه ۴۰۰ میلیارد دلار صادرات داشته باشیم البته بدون در نظر گرفتن منابع موجود در ایران. این درحالی است که حدود ۵۰ میلیارد دلار صادرات داریم، که قطعی اینترنت جایگاه ایران را در اقتصاد جهانی خدشهدار خواهد کرد.
کسب و کارها در دنیا به سرعت درحال رشد هستند و حضور فیزیکی برای تجارتهای خرد و کلان به حداقل رسیده است. اما اگر این مزیت از مردم دریغ شود، وقت و عمر آنان را تلف کردهایم. در بخش خصوصی کیفیت و قیمت فاکتور مهمی در رقابت است و اهمیت ویژهایی دارد، که قطعی اینترنت قیمت تمام شده محصولات داخلی را بالا برده و قدرت رقابت ما را در بازار جهانی کاهش میدهد.
بر اساس گزارش سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران تقریبا هیچ بخشی از خسارت ناشی تاثیر محدودیتها و قطعی اینترنت در امان نمانده است و محدودیتها لطمات شدیدی به شرکتها وارد کرده است. بیش از ۴۱ درصد شرکتها ۲۵ تا ۵۰ درصد درآمد خود را در این مدت از دست دادهاند و حدود ۴۷ درصد نیز بیشتر از ۵۰ درصد و تنها ۱۱ درصد کسب و کارها نیز کمتر از ۲۵ درصد کاهش فروش داشتهاند.
علی توسلی نائب رئیس کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانهای تهران گفت: بنابر اعلام بزرگترین فعالان کسب و کارهای اینترنتی ایران مانند فروشگاههای اینترنتی، ارائهدهندگان اینترنت، تاکسیهای اینترنتی و امثال آنها، در این روزهای اختلال اینترنت متحمل ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت شدهاند.
در حال حاضر اینترنت علاوه بر بستر دسترسی، بستری برای تجارت و ارائه خدمات است و به غیر از ارائهدهندگان اینترنت که در گذشته بیشترین تاثیر را از وضعیت اینترنت داشتند، بسیاری افراد دیگر فعال در کسب و کارهای اینترنتی متضرر میشوند.
وی ادامه داد : کسب و کارهای اینترنتی جایگزینی به جز فضای مجازی ندارند و در زمان اختلال با کاهش درآمد روبرو میشوند در حالیکه هزینهها وجود دارند و حتی به دلیل اختلال در سرویسدهی هزینهها افزایش هم دارد.
بر اساس گزارش رئیس سازمان نظام صنفی رایانهایی کشور فیلتر اینستاگرام باعث بیکاری ۱۱ میلیون نفر شده است. قطعی اینترنت باعث تعدیل و حتی تعطیلی استارتاپهای کوچک و متوسط شده است. ادامه روند قطعی اینترنت موجب بروز چالشهای بزرگتری در جامعه خواهد شد. بر اساس آمارهای ارائه شده از زمان قطعی و فیلتر شدن شبکههای اجتماعی میزان تراکنشهای مالی ۴۰ درصد کاهش یافته است، حتی محدودسازی سرویسهای پیامکی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.
تاثیرات غیر مستقیم قطعی اینترنت
عدم دسترسی به سرویسهای بینالمللی باعث شده مصرف اینترنت مردم کمتر شده و کمتر به سراغ خرید بستههای اینترنت بروند و به این ترتیب حتی اپراتورهای همراه این روزها دچار مشکل شدهاند.
حوزه سلامت و خدمات مشاوره آنلاین بسیاری از بیماران و پزشکان را با مشکل جدی مواجه کرده است. بسیاری از پزشکان در ایران نیستند و امکان برقراری تماس بین بیماران و پزشکان به سختی ممکن است.
علاوه بر اینها تمام کسب و کارهایی که بر فضای اینترنت شکل گرفتهاند و به صورت دورکار در کشورهای مختلف به همکاری و تعامل میپرداختند نیز دچار مشکل شدند.
این در حالی است که کوچ ۵۰ میلیون کاربر ایرانی از اینستاگرام به اپلیکیشنهای داخلی عملا غیر ممکن است زیرا نه زیرساخت مناسبی برای این جمعیت دارند و نه امکاناتی که بتوانند به این تعداد کاربر سرویس ارائه دهند. اینترنت طبقاتی نیز مشکلات قطعی اینترنت و فیلترینگ را تشدید میکند. تقریبا تمامی کاربران اینستاگرام خواستار رفع فیلتر آنشدهاند زیرا مدعی هستند که کسب و کارشان مستقیما به این اپلیکیشن بستگی دارد.
اینترنت طبقاتی بدین معنی است که مردم بر اساس دهکهای مختلف دچار چند دستگی میشوند و این تبعات خوبی به دنبال نخواهد داشت. موضوع اینترنت طبقاتی در بدترین شرایط جامعه مطرح شده است، دقیقا زمانی که اینترنت بینالملل قطع شده و ضرر و زیان زیادی به به کسب و کارهای خرد و کلان وارد شده است. راههایی برای دور زدن چنین مشکلاتی وجود دارد اما آسیبهایی که در این مدت به مردم وارد شده است با هیچ چیزی جبران نخواهد شد.
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.