مسجد ارشاد نام قدیمی آن مسجد کوچه شاه است.بر اساس کتیبه های موجود و نصب شده. بر سر در این مسجد تاریخ ساخت بنا ۱۲۷۵ در دوره قاجاریه می باشد. این مسجد به پیشنهاد و همت و نظارت حاج محمد از طایفه آقا باشی ها ، امام جماعت وقت، و بنایانی مانند حاج تقی و […]
مسجد ارشاد نام قدیمی آن مسجد کوچه شاه است.بر اساس کتیبه های موجود و نصب شده. بر سر در این مسجد تاریخ ساخت بنا ۱۲۷۵ در دوره قاجاریه می باشد. این مسجد به پیشنهاد و همت و نظارت حاج محمد از طایفه آقا باشی ها ، امام جماعت وقت، و بنایانی مانند حاج تقی و حاج نوروز ساخته شده است. این مسجد ۲ هزار و ۱۱۲ مترمربع مساحت است و ۲ ایوان و یک شبستان زمستانه در سمت شرقی دارد.
شبستان پشت ایوان جنوبی دارای ستون های سنگی با سطح مقطع مربع و ستون های ۴ گوش آجری می باشد. که سقف آن به شکل طاق و چشمه می باشد. و با رسمی بندی ساده آجری دیده می شود.
این مسجد در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. محل مسجد در شهرستان نجف آباد ، محله ای به نام کوچه ارشاد ، خیابان امام خمینی و کوچه ارشاد می باشد.
این مسجد در ضلع شمال شرقی میدان باغ ملی یا میدان امام خمینی شهرستان نجف آباد به صورت مستطیل شکل ساخته شده. سه ورودی از خیابان می داماد، خیابان امام و کوچه شاه چنار البته امروزه با نام کوچه شهید احمدی شناخته می شود، دارد.
شبستان جنوبی این مسجد بیش از ۵۰ سال بسته و بلااستفاده بود. که با همت خیرینی از جمله حجت السلام حمید علی عسگری مرمت و باز سازی شد. و برای استفاده مردم قرار گرفت. مسجد ارشاد سه شبستان جنوبی، شمالی و شرقی و دو رواق دارد. که زیبایی خاصی به این مسجد قدیمی می دهد. که شبستان شرقی مسجد یک فضای زیبای مهتابی ، سنگ فرش شده برای اقامه نماز در فصل گرما دارد.
یکی مستقیم یعنی ۹۰ درجه و دیگری ۴۲ درجه است. بیشتز از ۳۰۰ سال قبله نجف آباد مستقیم بوده. و شیخ احمد حججی از شاگردان اخوند خراسانی آن را اصلاح کرد.
شبستان جنوبی ۶ دهنه و ۱۰ ستون دارد. طاق های این شبستان کجاوی و گنبد مرکزی و محراب و سقفی دارای آجر چینی بسیار زیبایی است که جلوه گری خاصی در این بنا دیده می شود.
یکی از ویژگی های منحصر به فرد مسجد ارشاد وجود ۲ برف انداز بزرگ و عمیق مرتبط با چاه آب بوده است. برف ها در آن انبار می شده و آب گوارایی برای شرب بدست می آمده است.
مسجد کوچه شاه دارای ۴سکوی بزرگ سنگی است. که ۲ عدد آن در ورودی جنوبی و ۲ عدددیگر آن در داخل حیاط مسجد کنار حوض زیر سایه درختان است. که نمازگزاران برای استحرات از آن استفاده می کردند.
این مطلب در هفته نامه دیباگران شماره هشتاد و پنجم به چاپ رسیده است.
مکانهای تاریخی شهرستان نجفآباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید