مسعود پزشکیان در ادامه با زندگینامه نهمین رئیسجمهور ایران آشنا میشوید: مسعود پزشکیان، در ۷ مهر ماه ۱۳۳۳ در شهر مهاباد دیده به جهان گشود، مدرسه را در مهاباد تمام کرد و برای ادامه تحصیل به هنرستان کشاورزی در ارومیه رفت و در رشته صنایع غذایی، دیپلم گرفت. در ۱۳۵۲ بهعنوان سپاهی ترویج به شهر […]
در ادامه با زندگینامه نهمین رئیسجمهور ایران آشنا میشوید:
مسعود پزشکیان، در ۷ مهر ماه ۱۳۳۳ در شهر مهاباد دیده به جهان گشود، مدرسه را در مهاباد تمام کرد و برای ادامه تحصیل به هنرستان کشاورزی در ارومیه رفت و در رشته صنایع غذایی، دیپلم گرفت.
در ۱۳۵۲ بهعنوان سپاهی ترویج به شهر مرزی زابل از توابع استان سیستان و بلوچستان اعزام و مشغول خدمت سربازی شد، در شهر زابل با برقراری ارتباط با جوانان و نوجوانان شهر، آنها را مجذوب خود ساخت و با کمک همین جوانان، مسجدی ساخت و به کار فرهنگی پرداخت و در ارشاد آنان همت گماشت، بهخاطر فعالیتهایی که در محل مأموریت خود انجام میداد و نیز بهجرم تمرد از دستورات، توسط رکن ۲ ارتش شاه توبیخ شد.
وقایع و تجربیات دوران سربازی، تأثیر بسزایی در مسیر زندگی او داشت. او پس از اتمام دوران سربازی، تصمیم گرفت که پزشک شود، با تلاش و پشتکاری که داشت، در ۱۳۵۴ دیپلم طبیعی گرفت و سپس در سال ۱۳۵۵ از رشته پزشکی شهر تبریز قبول شد.
در دوران جنگ تحمیلی، پزشکیان بهعنوان مسئول اعزام اکیپهای پزشکی به مناطق عملیاتی فعالیت داشت و در بسیاری از عملیاتها، بهعنوان رزمنده و پزشک حضور فعال داشت و در پشت جبهه نیز به مداوای مجروحان میپرداخت.
پزشکیان پس از اتمام دوره پزشکی عمومی در سال ۶۴، مدتی بهعنوان مربی فیزیولوژی در دانشکده پزشکی تدریس کرد، اما این روال طولی نکشید و ادامه تحصیل را به تدریس ترجیح داد، بهنحوی که اوقاتی را که از جبهه و جنگ فراغت مییافت به تحصیل و مطالعه اختصاص میداد، تا اینکه دفاع مقدس به پایان رسید.
دو سال بعد از اتمام جنگ، یعنی در سال ۱۳۶۹، پزشکیان مدرک تخصص جراحی عمومی را از دانشگاه تبریز گرفت و بلافاصله دوره فوقتخصص را شروع کرد.
در سال ۱۳۷۲ با مدرک فوقتخصص جراحی قلب از دانشگاه علوم پزشکی ایران، فارغالتحصیل شد و در بیمارستان شهید مدنی تبریز به خدمت حرفهای و علمی مشغول شد.
پزشکیان پس از مدتی فعالیت علمی در بیمارستان قلب شهید مدنی، ریاست بیمارستان را عهدهدار شد، تا اینکه در سال ۱۳۷۳، از طرف علیرضا مرندی، وزیر وقت بهداشت به ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز منصوب شد و تا سال ۱۳۷۹ در آن مسئولیت قرار داشت.
فرهادی وزیر بهداشت و درمان در دوره اول دولت اصلاحات، در اواخر دوران وزارت خود از پزشکیان دعوت کرد که بهعنوان معاون سلامت به تهران برود، به این ترتیب او عازم تهران شد و ششماه معاونت سلامت وزارت بهداشت را بهعهده داشت.
نهایتاً در دولت دوم اصلاحات جهت تصدی مقام وزارت بهداشت به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و از مجلس رأی اعتماد گرفت و از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ سکاندار وزارت بهداشت بود.
پس از آن، مسعود پزشکیان در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی ثبتنام کرد و بهعنوان نماینده مردم محترم تبریز، آذرشهر و اسکو انتخاب شد؛ دوران نمایندگی مجلس او از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۴۰۳ به طول انجامید و یکدوره نیز نایبرئیس مجلس بود.
او در زمان حاضر نیز نماینده تبریز در مجلس دوازدهم است و روز گذشته (جمعه ۱۵ تیرماه) با رأی مردم بهعنوان نهمین رئیسجمهور ایران انتخاب شد.
حجتالاسلام علیرضا سلیمی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره زمان برگزاری مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب، گفت: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، مراسم تحلیف چهاردهمین دوره ریاست جمهوری روز سهشنبه (۹ مرداد ماه) خواهد بود.
بر اساس قانون، مراسم تحلیف رئیسجمهور پس از مراسم تنفیذ حکم رئیسجمهور از سوی مقام معظم رهبری و با حضور رئیس دیوان عالی کشور، اعضای شورای نگهبان قانون اساسی، رئیس قوه قضائیه و سایر مقامات کشوری و لشکری در مجلس شورای اسلامی برگزار میشود و طی آن رئیسجمهور منتخب بر اساس اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد میکند که همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که برعهده گرفته است، به کار گیرد و در پایان سوگندنامه را امضا میکند.
برخی نظرات پیش پا افتاده و سفارشی نیز تصویری نسبتاً ساده ارائه میدهند که کل چشمانداز ایران را به دو دسته مناسب تقسیم میکنند: تندروها و اصلاحطلبان.
برای این که تصور کنیم مسعود پزشکیان چه نوع رئیسجمهوری خواهد بود، احتمالاً سیاستهای داخلی و خارجی او چگونه خواهد بود و شانس موفقیت او چقدر است، اجازه دهید اینگونه شروع کنیم که مسعود پزشکیان در دستهبندی خودش قرار دارد.
زمانی میتوانیم به درک دکتر مسعود پزشکیان نزدیک شویم که در لحظات تعیین کنندهای از زندگی دکتر مسعود پزشکیان خود را به جای او تصور کنیم. میتوانیم از خود بپرسیم که آیا تصمیمات مشابهی میگیریم و شجاعت و استقامت برای پایبندی به انتخابهایمان را داریم؟
مسعود پزشکیان در سال ۱۹۹۳ همسرش دکتر فاطمه مجیدی متخصص زنان و پسر کوچکشان را در تصادف جادهای بر اثر برخورد خودرویشان به صخره در استان تبریز از دست داد. ضربهای ناگهانی و سنگین برای پزشکیان بود. تصمیم گرفت دوباره ازدواج نکند. در عوض، او یاد گرفت که چگونه برای سه فرزند باقیمانده خود، یک دختر و دو پسر، آشپزی کند و همه کارها را انجام دهد.
او علاوه بر زندگی بسیار پرمشغله خود به عنوان جراح قلب و مسئولیتهای اداری خود در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال ۱۹۹۴، همه ساله کتابهای درسی فرزندان خود را مرور میکرد تا بتواند به آنها در انجام دروس کمک کند و به آنها به عنوان معلم خصوصی خدمت کند.
وی در سال ۱۹۹۳، سالی که همسر و پسرش از دنیا رفتند، فوق تخصص جراحی قلب را از دانشگاه علوم پزشکی ایران دریافت کرد. او بعداً متخصص جراحی قلب شد و در سال ۱۹۹۴ به ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز رسید و به مدت پنج سال در این سمت بود.
ما فقط میتوانیم شبهای آن دوره از زندگی مسعود پزشکیان را بهطور مبهم تصور کنیم: برنامهریزی وعدههای غذایی روز بعد برای فرزندانش، نظارت بر تکالیف آنها، دوست داشتن آنها به روشهای مختلف برای کمک به آنها برای تحمل از دست دادن ناگهانی مادر و برادرشان. او همه این کارها را هر روز بدون هیچ وقفهای انجام میداد، در حالی که به اورژانسهای بیمارستان رسیدگی میکرد و ذهن را برای مقابله با یک روز پر هیجان دیگر در بیمارستان آماده میکرد.
تصمیم او برای وقف زندگی خود به فرزندانش پر از فداکاری بود، اما موفقیت امروز فرزندانش گواه این است که او انتخاب سخت، اما درستی داشت:
زهرا پزشکیان: زهرا با مدرک فوق لیسانس پتروشیمی از دانشگاه شریف، قبل از آمدن دولت روحانی در پتروشیمی جم مشغول به کار بود.
حسن مجیدی: همسر زهرا، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مالی است.
یوسف پزشکیان: پسر ارشد مسعود پزشکیان، دکترای خود را در رشته فیزیک با معدل بالای ۱۷ از دانشگاه شریف گرفت و اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه سهند است. همسرش حورا دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی است.
مهدی پزشکیان: مهدی در حال اتمام پایاننامه دکتری خود در رشته کنترل برق، با بورسیه تحصیلی در خارج از کشور بود، اما از آن زمان به ایران بازگشته است. همسرش فاطمه، فوق لیسانس حقوق دارد و پسرشان محمد حسین سه ساله است.
زهرا پزشکیان از همراهان همیشگی مسعود پزشکیان در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری بود.
شکل گیری مسعود پزشکیان در واقع از زمانی شروع شد که او در زمان شاه در سال ۱۹۷۳ به عنوان سرباز وظیفه به زابل اعزام شد. او به تازگی دیپلم کشاورزی را از مدرسه گرفته بود. زابل دورترین ناحیه ایران است که با افغانستان و پاکستان هم مرز است.
پزشکیان با دیدن زندگی مردم زابل تصمیم گرفت به جای کشاورزی به حرفه پزشکی برود. این تصمیم سختی بود، زیرا نیازمند سالها کار منظم و بدون شغل سودمند بود. در عوض، یک شغل در کشاورزی او را در مسیری سریع برای اشتغال و تجارت قرار میداد.
او تازه از دانشکده پزشکی در رشته پزشکی عمومی فارغ التحصیل شده بود که جنگ ایران و عراق (۱۹۸۸-۱۹۸۰) آغاز شد. او در طول جنگ در خط مقدم به عنوان رزمنده و پزشک خدمت کرد. بخشی از کار او فرستادن تیمهای پزشکی آماده به نقاطی بود که به آنها نیاز داشتند.
او برای انجام چند کار سطح بالا همیشه استعداد داشته است. وی در حین کار به عنوان رزمنده و پزشک در جنگ موفق به گذراندن دوره پزشک عمومی در سال ۱۹۸۵ شد و به تدریس فیزیولوژی در دانشکده پزشکی پرداخت.
فعالیت سیاسی پزشکیان با پیوستن وی به دولت محمد خاتمی به عنوان معاون وزیر بهداشت در سال ۱۹۹۷ آغاز شد. او چهار سال بعد به عنوان وزیر بهداشت منصوب شد و از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ این سمت را بر عهده داشت. از آن زمان تاکنون پنج بار به نمایندگی از تبریز به نمایندگی مجلس ایران انتخاب شد و از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ نایب رئیس اول مجلس بود.
او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۳ شرکت کرد، اما انصراف داد. بار دیگر در انتخابات ۲۰۲۱ شرکت کرد، اما رد شد.
پدر مسعود پزشکیان آذری و مادرش کرد بود. او علاوه بر فارسی به زبانهای عربی، انگلیسی، آذری و کردی صحبت میکند.
هیچ اتهام فساد مالی علیه مسعود پزشکیان و خانواده اش وجود ندارد.
در رابطه با روابط سیاسی و اقتصادی منطقه ای، انتظار میرود دولت پزشکیان به ابتکارات رئیس جمهور فقید ادامه دهد. این شامل تعامل گستردهتر و عمیقتر با آسیای مرکزی بزرگ در همه زمینههای اقتصادی، به ویژه انرژی است.
تلاش واقعی برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال ۲۰۱۵ وجود خواهد داشت. این توافق که به طور کلی “توافق هسته ای” نامیده میشود، گامی اساسی برای ایران و جهان بود. با این حال، با خروج ناگهانی ایالات متحده آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۸ آسیب جدی دید.
شاید میل به نجات توافق هستهای یکی از دلایلی بود که پزشکیان جواد ظریف را در تیم تبلیغاتی خود به کار گرفت.
جواد ظریف از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ وزیر امور خارجه ایران در دولت حسن روحانی بود. وی در دوران تصدی خود به عنوان وزیر امور خارجه، رهبری مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۵ را برعهده داشت که برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ تهیه کردند و تحریمهای اقتصادی علیه ایران را در ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ لغو کردند.
جواد ظریف یک دیپلمات حرفهای است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد در روابط بین الملل از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو و فوق لیسانس و دکترا از دانشکده مطالعات بین المللی جوزف کوربل، و دانشگاه دنور است.
پزشکیان گفته است که هر جا لازم باشد با کارشناسان مشورت خواهد کرد. به نظر میرسد جواد ظریف میتواند یکی از نامزدهای تصدی وزارت خارجه در دولت پزشکیان باشد.
پزشکیان همچنین گفته است که ایران برای رسیدن به رشد ۶ درصدی تولید ناخالص داخلی سالانه به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد. این میتواند به طور همزمان آسان و دشوار باشد..
در حوزه قانونگذاری، پزشکیان باید تنها با یک نفر زبان مشترک پیدا کند: باقر قالیباف، رئیس مجلس.
قالیباف جزو شش نامزدی بود که در دور اول انتخابات ریاست جمهوری حاضر شد. او از رقابت خارج شد، زیرا در میان دو نامزد برتر شمارش رأی دهندگان نبود. قالیباف در دور دوم از سعید جلیلی رقیب پزشکیان حمایت کرد.
قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۳ نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود، اما از روحانی شکست خورد. وی در سال ۲۰۰۵ نیز کاندیدای انتخابات شد و در انتخابات ۲۰۱۷ نامزد شد، اما به نفع رئیسی انصراف داد.
در مجلس فعلی ایران که قالیباف رئیس آن است، اصولگرایان اکثریت را در اختیار دارند.
اقتصاد حوزهای است که چالشهای سیاست داخلی و خارجی بهطور آشفتهای در هم آمیخته میشود. مهم نیست مردم به چه کسی رأی داده اند، اکنون مسئولیت رئیس جمهور منتخب است که این بحران را حل و فصل کند.
از سوی دیگر، اگر ترامپ به کاخ سفید بازگردد، همه چیز تحت لایه دیگری از عدم اطمینان قرار خواهد گرفت. اما میدانیم که پزشکیان یک جراح قلب ماهر است و این صبر، دقت و احساس مسئولیت را به دفتر رئیس جمهور ایران میآورد.
منابع : عصر ایران،خبر گذاری مهر و تابناک