«پدر و مادر، همانند سورهای از قرآن هستند که هیچکس نمیتواند مانندش را برایت بیاورد» مشکلات شناختی در سالمندان من گاهی اوقات دچار فراموشی می شوم . مثلاً نام برخی چیزها را فراموش می کنم، ولی پس از چند ثانیه به یاد می آورم. برای تصمیم گیری نیاز به وقت بیشتری دارم. در رانندگی کندتر […]
«پدر و مادر، همانند سورهای از قرآن هستند که هیچکس نمیتواند مانندش را برایت بیاورد»
من گاهی اوقات دچار فراموشی می شوم . مثلاً نام برخی چیزها را فراموش می کنم، ولی پس از چند ثانیه به یاد می آورم. برای تصمیم گیری نیاز به وقت بیشتری دارم. در رانندگی کندتر و محتاط تر شده ام، هر چند تصادف نمی کنم. برخی از خاطرات گذشته دور، برایم محو شده اند. قبلاً می توانستم چند کار را همزمان با هم انجام دهم، ولی الان فقط می توانم روی یک کار تمرکز کنم. آیا من مبتلاً به آلزایمر شده ام؟
سالمندان ممکن است از مشکلات حافظه و تمرکز شکایت کنند. برای مثال، حرفی را چند بار تکرار می کنند و یا جای وسایل خود را فراموش می کنند. باید بدانید که این مشکلات در سالمندی شایع هستند،
نشانه های بیان شده در بالا، مرتبط با سن است و بیانگر بیماری نیست.
روند سالخوردگی از زمان تولد شروع می شود و در تمام موجودات اتفاق می افتد. تغییرات سالخوردگی روندی اجتناب ناپذیر است که به عوامل مختلفی مانند ژنتیک، شیوه زندگی و شرایط محیطی بستگی دارد. مغز نیز مانند سایر اندام های بدن، درگیر این تغییرات می شود. تمام فعالیت های شناختی مثل حافظه، توانایی تصمیم گیری، پردازش اطلاعات و یادگیری با افزایش سن دچار افت می شوند؛ که در زیر به آن ها اشاره شده است:
با افزایش سن، بیشتر فرآیند های ذهنی مانند حافظه و یادگیری کندتر می شوند؛ برای مثال، سرعت تفکر و پاسخ فرد در ۷۵ سالگی کم تر از جوانی است. اگرچه در سالمندی سرعت تفکر کاهش پیدا میکند، ولی فرد می تواند از طریق تجربه آن را جبران نماید. سالمندانی که نگران وضعیت شناختی یا حافظه خود هستند، لازم است برای ارزیابی های تکمیلی به پزشک مراجعه کنند.
شناخت فراتر از حافظه است و عملکردهای مختلف مغز را شامل می شود. برخی از این عملکردها که در زیر به آن ها اشاره می شود، تحت تأثیر سالمندی قرار می گیرند:
الف- سرعت پردازش اطلاعات
سرعتی که مغز می تواند اطلاعات دریافتی را پردازش کند و سپس متناسب با آن، پاسخ دهد، «سرعت پردازش اطلاعات» نام دارد. سرعت پردازش اطلاعات با سرعت سایر عملکردهای مغزی مرتبط است و تقریباً بر روی تمام حیطههای شناختی تأثیر می گذارد.
ب- حافظه
حافظه، توانایی دریافت، طبقه بندی، ذخیره و یادآوری اطلاعات است. انواع حافظه عبارتند از:
قدر آئینه بدانید چو هست، نه در آن وقت که افتاد و شکست
شبکه بهداشت و درمان شهرستان نجف آباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.