سخنی با والدین والدین بیشترین تاثیر را بر فرزندان خود دارند و به همین دلیل است که باید به طور منظم با نوجوان خود درمورد سیگار،الکل و مواد گفتگو کنند. به طور صریح و آشکار و با همدلی با وی گفتگو کنید و این پیام را به وی منتقل کنید که چرا نباید این مواد […]
والدین بیشترین تاثیر را بر فرزندان خود دارند و به همین دلیل است که باید به طور منظم با نوجوان خود درمورد سیگار،الکل و مواد گفتگو کنند. به طور صریح و آشکار و با همدلی با وی گفتگو کنید و این پیام را به وی منتقل کنید که چرا نباید این مواد را مصرف کند. به یا داشته باشید که میزان حمایت از نوجوان و اطمینان از گفته های شما است که باعث تغییر گذاری بر وی میشود.
گفتگو با نوجوانان چالش آور و دشوار است و اگر این گفتگو در مورد مواد و الکل باشد، دشوارتر نیز میباشد. با این حال، وظیفه اصلی شما به عنوان والدین کمک به او جهت داشتن سبک زندگی سالم و ایمن است. در اینجا ۵ نکته اصلی مربوط به گفتگوی والدین با نوجوان در مورد مواد، که باعث شکل گیری ارتباط متقابل و درک همدیگر و رفع موانع ارتباط میشود ارائه شده است:
…………. به نظر میرسد که تو احساس …………….. داری.
…………. شنیدم که تو گفتی احساس میکنی که……………
………… درست شنیدم که تو گفتی احساس میکنی که ……….
استفاده از این جملات باعث میشود که نوجوان شما احساس سرزنش و مورد قضاوت قرار گرفتن نکند و از به کار بردن باید در گفتار خودداری شود و در صورت لزوم از کلمات مناسب تر مانند: چه بهتر است که ، لطفا و…. استفاده شود.
شاید باید رفتار او را توصیف کنید و این چگونه بر شما تاثیر دارد. بعد از این ، باید آنچه که میخواهید را بگویید. برای مثال : وقتی تو دیر وقت به خانه میآیی ، من نگران میشوم که نکنه اتفاق بدی برای تو افتاده است.
یا بهعنوان یک پدر یا مادر من نگران تو هستم. من میخواهم مطمئن شوم که تو قوانین مربوط به عدم مصرف مواد والکل رارعایت میکنی.
نوجوانان میگویند که وقتی جایی هستند که مواد و الکل هست، به شدت تحت تاثیر پیام ها و نگرانی های والدین خود هستند. دلیل این که باید با نوجوان در این مورد حرف زد هم هیمن موضوع است. پس تا میتوانید در اوقات مناسب در این مورد گفتگو کنید.
بطور صریح این پیام را منتقل کنید که فرزند شما نباید این ها را مصرف کند. به وی بگویید که مصرف این مواد چه تاثیراتی بر سلامت جسمی،روانی، روابط اجتماعی و توانایی تصمیم گیری عاقلانه دارد. بر این نکته تاکید کنید که چون مغز نوجوان هنوز در حال رشد است، تجربه یکبار مصرف هم برای او بسیار خطرناک است. در صورت لزوم از مثال ها و افرادی که به خاطر مصرف دچار بحران شده اند و سراغ دارید استفاده کنید.
والدین بیشترین تاثیر را بر زندگی فرزندان خود دارند. کودکانی که میگویند چیزهای زیادی در خانه از والدین خود در مورد مواد یاد گرفته اند، به طور قابل ملاحظه ای کمتر مواد مصرف میکنند.
این سوال به نوجوان شما فرصت میدهد که در مورد آینده اش فکر کند، به قوانین خانوادگی مربوط به عدم مصرف این مواد فکر نماید. همچنین این سوال به نوجوان شما فرصت میدهد که درمورد آینده اش فکر کند، به قوانین خانوادگی مربوط به عدم مصرف این مواد فکر نماید. همچنین، این سوال به شما این بینش را میدهد که برای فرزندتان چه چیزهایی اهمیت دارد(اهداف او چیست؟)
مغز انسان تا حدود ۲۵ سالگی به رشد و تکامل نهایی خود نمی رسد. با توجه به این نکته ، شما باید روش ارتباط و انتقال اطلاعات به نوجوان خود را یاد بگیرید. چون بخش پیشانی کرتکس مغز نوجوان رشد نایافته است، فرزند شما در تفسیر تظاهرات چهره ای مشکل دارد.
مثلا شما متعجب هستید ول ینوجوان فکر میکند که شما عصبانی هستید. حالا شما رفتار تکانشی (واکنش بیش از حد آمیگدال) و کنترل عاطفی محدود را هم به این ویژگی های نوجوان اضافه کنید.
میبینید که چقدر در ارتباط با فرزند نوجوان خود دچار مشکل هستید. وقتی از این رفتار های خاص نوجوان اگاه شوید، میتوانید واکنش های خودکار (خشم، سرزنش کلامی و….) خود را کنترل کنید و بهتر با او ارتباط برقرار نمایید.
پس دیگر او را کنترل نمی کنیم و پیام هایی به او می دهیم که با عاطفی و هیجانی (یعنی همراه با خشم و عصبانیت و….. نمی باشد) ندارند.
توجه داشته باشید که وقتی فرزندتان این عبارات را به کار می برد شما چه واکنشی نشان می دهید؟ آیا عصبانی می شوید/ داد و فریاد میکنید؟ کتک کاری می کنید؟ مسخره اش میکنید؟ این ها علایم هشدار دهنده برای واکنش شما هستند.
وفتی با این رفتارها مواجه شدید، نفس عمیقی بکشید( سه نفس عمیق) یا در آن لحظه آن مکان را ترک کنید . بعد از چند لحظه با او گفتگو کنید.