استان اصفهان با داشتن ۴ هزار هکتار مزرعه گلرنگ بزرگترین تولیدکننده این گیاه در کشور است. روددشت در استان اصفهان قطب تولید گلرنگ در استان است. در اردستان، مبارکه وبرخی دیگر از شهرستانهای دیگر نیز میتوان کشیت این دانه روغنی را دید. این محصول با رشد سریع و آب کمی که نیاز دارد ارزش خوبی […]
استان اصفهان با داشتن ۴ هزار هکتار مزرعه گلرنگ بزرگترین تولیدکننده این گیاه در کشور است. روددشت در استان اصفهان قطب تولید گلرنگ در استان است. در اردستان، مبارکه وبرخی دیگر از شهرستانهای دیگر نیز میتوان کشیت این دانه روغنی را دید. این محصول با رشد سریع و آب کمی که نیاز دارد ارزش خوبی نیز دارد.
محسنی از کشاورزان برگزیده در زمینه کشت گُلرنگ است، میگو۲د: حدود ۵۰ سال است که در شرق استان کشت گُلرنگ انجام میشود و از ۲۵ سال پیش رونق گرفته و امسال مزراع منطقه به ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار رسیده است. در زمان برداشت این محصول تمامی اعضای خانواده در یک دوره ۴۵ روزه از ساعت ۴ صبح تا ۱۰ مشغول برداشت میشوند. زمان برداشت گلرنگ اردیبهشت ماه است، اما دانههای آن در تیر و اواسط مرداد برداشت میشود.
قیمت هر کلیو گرم گُلرنگ ۲۲ هزار توامن است و جهاد کشاورزی خدماتی را به کشاروزان برای ترویج این کشت ارائه میدهد و کود یارانهایی نیز در اختیار کشاورزان قرار میگیرد. ۳۰ درصد محصول گلرنگ روغن است که در آشپزی، صابونسازی رنگرزی و … کاربرد دارد.
کارشناس پنبه و دانههای روغنی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، کیوان بنیاسدی گفت: حدود ۱۱ هزار هکتار در کشور زیر کشت گُلرنگ است که حدود ۴ هزار هکتار آن در استان اصفهان است و با تولید ۶ هزار تن دانه روغنی گُلرنگ رتبه اول در کشور را دارد. هرند، اردستان و مبارکه بیشترین سهم کشت این محصول را دارند.
گلرنگ گیاهی سازگار با کم آبی است و از عمق ۳۰ متری زمین آب را جذب میکند و در دوره رشد کوتاه ۳ ماه که دارد با ۴ بار آبیاری به ثمر میرسد. روش کاشت آن بیشتر شبیه به گندم است و کشت آن در تناوب با گندم از فرسایش زمین جلوگیری میکند. کشت این گیاه وارد برنامه اصلاح الگوی کشت استان شده است.
گلرنگ گیاهی آفت کش است و موجب نابودی علفهای مزراع میشود و موجب حاصلخیزی خاک در شرق اصفهان در بهار شدهاست. گُلرنگ برای خوراک دام مفید است زیرا کاه و علوفه آن بسیار مقوی است.
این گیاه برای تهیه رنگ طبیعی در صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی مصرف میشود و به خارج از ایران نیز صادر میشود. پارسال ۱۵۰ تن از گلهای این گیاه دارویی به کشورهای آلمان، ترکیه، هندوستان و اردن صادر شد و کشورهای حاشیه خلیجفارس مشتری آن برای خوراک پرندگان خانگی هستند.
به دلیل سودآور بودن تولید گُلرنگ و همچنین نیاز کشور به تامین مواد اولیه روغن خوراکی وزرات جهاد کشاورزی ای کشت این محصول حمایت میکند. هر ساله بذر این گیاه به قیمت یارانهای در اختیار کشاروزان قرار میگیرد. با گسترش کشت گلرنگ در مناطق دیمکاری استان و تناوب با کشت غلات باعث افزایش سودآوری خواهد شد.
حامد صدرات مسئول بخش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: گُلرنگ در توسعه صنعت پرورش زنبورعسل نیز تاثیرگذار است. گلرنگ زمانی گل میدهد که گیاهان دیگر به گلدهی نرسیدهاند و این بهترین زمان برای تامین شهد است.
گونههای سنجد، خشخاش زرد، گیلاس، سیب، گلابی، اقاقیا، اسپرس، آلبالو، ورث بیابانی، بادام، یونجه زرد، انواع گون، انواع شقایق، سنبله ارغوانی، آویشن، انواع گل راعی، آفتابگردان، به، شکر تیغال، زول، خارشتر و گُلرنگ از گیاهان جذاب برای زنبور عسل است.
در پایان گُلرنگ بومی مشرق زمین است و امروزه کشور ما از بزرگترین تولیدکنندگان این محصول بهشمار میرود که اگر با ایجاد زیرساختهای صنایع تبدیلی همراه گردد نه تنها در تامین نیاز داخل را رفع میکند بلکه در ارزآوری هم موثر است.
احمد شریعتی
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.