دکتر قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد هشدار انفجار سالمندی در ایران گفت: پدیده سالمندی در دو قرن اخیر به دلیل پیشرفتهای بهداشتی و رشد تکنیکهای مدرن پزشکی و تغذیه مناسب ایجاد شدهاست و جمعیت جهان رو به پیرشدن میرود. در قرن ۲۱ امید به زندگی در جهان از ۶۶ سال عبور کردهاست. […]
دکتر قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد هشدار انفجار سالمندی در ایران گفت: پدیده سالمندی در دو قرن اخیر به دلیل پیشرفتهای بهداشتی و رشد تکنیکهای مدرن پزشکی و تغذیه مناسب ایجاد شدهاست و جمعیت جهان رو به پیرشدن میرود. در قرن ۲۱ امید به زندگی در جهان از ۶۶ سال عبور کردهاست. هر سال ۷/۱ درصد جمعیت جهان افزایش مییابد در حالیکه جمعیت افراد بالای ۶۵ سال و بالاتر ۵/۲ درصد است. این فاصله در ترکیب سنی جهان را به سوی سالمند شدن سوق میدهد که ایران هم از این تغیر جمعیتی بینصیب نخواهد ماند.
شاخصها و آمارها از آغاز روند سالمندی در کشور خبرمیدهد و اگر به همین وضعیت پیش برود حدود سال ۱۴۱۰ در کشور با انفجار سالمندی روبرو خواهیم بود و بین ۲۵ تا ۳۵ درصد جمعیت کشور در سن ۵۰ سال به بالا خواهد بود و در سال ۱۴۳۰ جمعیت بالای ۷۰ به بالا به ۳۰ درصد خواهد رسید که در این صورت جز یکی از پیرترین کشورهای جهان خواهیم بود.
آلمان طی ۷۵ سال، فرانسه ۸۰ سال و بریتانیا ۹۰ سال روند سالمندی جمعیت را طی کردند اما ایران در ۳۰ سال به مرحله سالمندی میرسد که نشان از سرعت زیاد سالمندی جمعیت در ایران است.
سالمندان به دلیل فیزیولوژی بدنشان و بیماریها و صدمات نیاز به خدمات بیشتر و همچنین متفاوتتری دارند. همچنین مدت زمان درمان آنها بیشتر بوده و کمتر میتوانند به سطح عملکرد قبلی خود بازگردند. در عین حال بیمارهای قلبی-عروقی، بیمارهای ریوی، سرطان و … در سالمندان بیشتر است و تقریبا ۸۶ درصد سالمندان از یکی از شرایط مزمن رنج میبرند. تقریبا میزان بیماری و میزان مصرف و تجویز دارو در افراد سالمند دو برابر جوانترها است که سالمند شدن جمعیت فشار مضاعفی بر نظام سلامت جامعه وارد میکند.
حوزه سلامت با توجه به اهمیت اهدافش و گستردگی خدماتش، برای رسیدن به عدالت اجتماعی و دسترسی هر چه بیشتر آحاد جمعیت، نیازمند تربیت و توزیع مناسب نیروی انسانی در تمام گستره زمانی و مکانی مورد نیاز جامعه است.
بسیاری از کشورهای توسعهیافته و همچنین در حال توسعه با افزایش نیاز به خدمات سلامت با افزایش هزینه نیز مواجه هستند اما با توجه به محدود بودن منابع بخش دولتی نیاز به روشهای کارا و مناسب در حوزه سالمندی است.
در دانشگاه علوم پزشکی تهران رشته طب سالمندی داریم که باید با توجه به نیاز در آینده این رشته تقویت شود و این رشته با هدف تنظیم نیازهای بهداشتی افراد سالمند تنظیم شدهاست.
همچنین در حال حاضر ۱۱۰ مرکز بهداشتی تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی تهران است که مراقبتهایی مانند کنترل فشار و قند خون در سالمندان بهصورت روتین انجام میشود.
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.