ویتامین دی (D) ، قهرمان مقابله با کرونا ویتامین دی (D) ، قهرمان مقابله با کرونا شناخته می شود . در این مقاله سعی در بررسی این موضوع خواهیم داشت. در طی تمام روزهایی که از شروع و شیوع همه گیری کووید ۱۹ می گذرد محققان دنیا به دنبال دست یافتن به راه هایی برای […]
ویتامین دی (D) ، قهرمان مقابله با کرونا شناخته می شود . در این مقاله سعی در بررسی این موضوع خواهیم داشت.
در طی تمام روزهایی که از شروع و شیوع همه گیری کووید ۱۹ می گذرد محققان دنیا به دنبال دست یافتن به راه هایی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری و همچنین راه هایی برای درمان آن بوده اند، نقش تغدیه در این امر به عنوان یکی از مکانیسم های طبیعی بدن چه در جهت مقابله و مبارزه با عفونت ها و بیماری های مختلف و چه در جهت تقویت سلامت و سیستم دفاعی و ایجاد یک شرایط پایدار در بدن بر کسی پوشیده نیست اما در این بین یک سری از مواد غذایی هستند که تاثیر چشمگیرتری در پیشگیری و درمان این بیماری دارند.
یکی از این آنها ویتامین D است. در بررسی های صورت گرفته نشان داده شد که کرونا بر بیماران دارای عوامل خطر و مبتلا به بیماری های زمینه ای نظیر بیماری های تنفسی، قلبی عروقی، دیابت و چاقی تاثیر بیشتری داشته است. همچنین نشان داده شد که کمبود ویتامین D منجر به کاهش پاسخ ایمنی می شود و خطر عوارض این بیماری را بیشتر می کند و با افزایش خطر ابتلا به کووید ۱۹ مرتبط است. افراد دارای کمبود ویتامین D، بیشتر از افرادی که کمبود ویتامین نداشته اند در معرض ابتلا به کووید ۱۹ بوده اند.
همچنین تاثیر ویتامین D بر کاهش التهاب و نشانگرهای التهابی که در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ افزایش می یابد نشان می دهد که درمان با دوز های معین ویتامین D نشانگرهای التهابی مرتبط با کووید ۱۹ را بدون هیچ گونه عارضه ی جانبی بطور قابل توجهی کاهش می دهد و می توان درمان با دوزهای کمکی ویتامین D را با خیال راحت به پروتکل های درمانی موجود کووید۱۹ اضافه کرد.
خوشبختانه مقالات زیادی تا به امروز در تاثیر دوزهای مختلف ویتامین D بر درمان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با شدت های مختلف ابتلا و بیماری، بستری و همچنین مبتلایان با بیماری های زمینه ای مختلف انجام شده است و تاثیر این ویتامین بر کسی پوشیده نیست اما باید توجه داشت که این ویتامین یک ویتامین محلول در چربی بوده و حتی در خود بدن هم تولید می شود بنابراین شبیه به یک هورمون استروئیدی عمل می کند پس لازم است با احتیاط بیشتری مصرف شود.
دوزهای سرخود و بدون تجویز پزشک در این ویتامین می تواند باعث عوارضی همچون سفت شدن بافت های نرم بدن مثل قلب، ریه و کلیه، حتی پرده ی صماخ گوش شود و منجر به ناشنوایی برای تمام عمر شود. به علاوه سنگ های کلیوی، سردرد، تهوع، استفراغ، یبوست، بی اشتهایی، پرادراری و پرنوشی، شکنندگی استخوان ها و… می تواند از علایم مسمومیت با دوزهای بالای این ویتامین باشد. کودکان و شیرخوارن برای مسمومیت با دوزهای بالای این ویتامین مستعدتر هستند.
این ویتامین که موهبت الهی بی هزینه ای است نقش های زیادی دارد از جمله کاهش التهاب، کاهش خطر ابتلا به سرطان های پروستات، پستان، کلون، مری و ریه ، پیشگیری از بیماری های خودایمنی مانند دیابت نوع ۱ و بیماری MS و…، کاهش فشارخون، کاهش مقاومت به انسولین و …
البته مهم ترین نقش این ویتامین حفط غلظت سرمی کلسیم و فسفر خون در حد نرمال است و نقش آن در درمان و اثر بر کرونا یکی از وظایف جانبی این ویتامین است که از طریق تقویت سیستم ایمنی و پاسخ التهابی انجام می شود و نقش اصلی آن نیست.
این ویتامین بطور طبیعی در منابع حیوانی وجود دارد و غنی ترین منبع آن روغن کبد ماهی است همچنین این ویتامین در ماهی های چرب مثل ماهی کاد، ماهی سالمون و شیرماهی یافت می شود. زرده ی تخم مرغ، جگر و شیر نیز می توانند از منابع ویتامین دی باشند. اما راحت ترین راه برای بدست آوردن این ویتامین قرار دادن ۲۵% از بدن یعنی فقط دست ها و پاها در معرض نور خورشید برای مدت ۳۰-۱۵ دقیقه در روز، در شرایطی که هیچ مانعی مثل لباس یا شیشه و آلودگی هوا وجود نداشته باشد؛ است.
ویتامین دی مقاوم بوده و در اثر حرارت دادن یا نگه داری برای طولانی مدت از بین نمی رود.
درصورت عدم تامین این ویتامین از منابع طبیعی دریافت روزانه ۴۰۰میلی واحد ویتامین دی می تواند سودمند باشد و از کمبود این ویتامین جلوگیری کند.
بهتر است همچنان که پروتکل های بهداشتی نظیر ماسک و فاصله اجتماعی و واکسیناسیون را رعایت می کنیم با انجام یک آزمایش خون و تحت نظر یک پزشک متخصص از کافی بودن سطح ویتامین دی در بدن خود اطمینان حاصل کرده و خود را در برابر ابتلا به این بیماری محافظت کنیم.
واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان نجف آباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید