کاروانسرای جلوگیر یا قلعه در دوره صفویه با مساحتی حدود ۳۷۰۰ متر مربع در روستای دماب در سه کیلومتری شمال غرب خونداب از توابع دهق ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. این بنای بزرگ و تنومند در سر راه اسپاهان ، چادرسیاه ، حسنیجه ، دماب ، […]
کاروانسرای جلوگیر یا قلعه در دوره صفویه با مساحتی حدود ۳۷۰۰ متر مربع در روستای دماب در سه کیلومتری شمال غرب خونداب از توابع دهق ساخته شده
و در سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
این بنای بزرگ و تنومند در سر راه اسپاهان ، چادرسیاه ، حسنیجه ، دماب ، روستای در ، تیکن ، گلپایگان قرار دارد. و جایگاهی مهم از دیدگاه امنیت راههای بازرگانی ، اقتصادی کشور بوده. و مرکز ایران و اصفهان را به گلپایگان و سپس به شرق پیوند می داده ، طرح آن چهار ایوانی است.
در دو سمت اضلاع راست و چپ ورودی کاروانسرای جلوگیر ده صفر کم عمق ردیف شده. و در دو گوش راست و چپ ضلع شمالی دو برج مدور به صورت گنبدی قرار دارد، مکانی برای حفاظت از حمله اشرار در ساخت دیوارهای اطراف کاروانسرا و در فرم های مناسب به فراوانی از سنگ های تراورتن تراش خورده استفاده کرده اند. و هم به پایداری دیوارها افزوده و هم از لحاظ جلوه ظاهری قابل توجه است.
در بخش جان پناه کاروانسرای جلوگیر پشت بام آجر کاری مشبک به کار رفته و برای مقاومت بیشتر بنا آجرها را به فرم عمود چین قرار داده اند. در بالای سر در ورودی راهی برای حرکت و نگهبانی و مقابله با اشرار وجود دارد . مصالح آن آجر و سنگ و تعدادی کاشی است.و پی دیوارهای بیرونی و درونی را از سنگ لاشه ای ساخته اند. حیات آن بزرگ و ۴ گوش است و ۲۸ اتاق دارد، ۱۰ اتاق در سوی خاور و ۶ اتاق در سوی باختر ، با یک شاه نشین و ۶ اتاق در شمال و یک شبستان برای نماز و نیایش و ۶ اتاق در جنوب و یک شیبستان هم در جنوب دارد.
برای گرمای تابستان در جلو اتاق ها ایوان قرار دارد و برای سرمای زمستان در اتاق ها بخاری دیواری دارد. اتاق ها از حیاط بلندتر است و طاقچه دارد و یا آجر نما کاری و یا گچ کشی شده است. ورودی کاروانسرا یک گنبد است ، که با گنبدهای دو شبستان و یک شاه نشین ۴ گنبد در کاروانسرا وجود دارد.
در دو طرف درب کاروانسرای جلوگیر دو راه پله برای ورود به بام دارد که بام آجری و بند کشی شده. و ناودانهای سنگی بسیار زیبایی برای عبور آب باران در بام نیز وجود دارد. در دالان ورودی نانوایی قرار دارد و در چهارطرف حیاط ، پشت اتاقها ، چهار باربند ، ساخته شده که در این محل ها چهارپایان نگهداری می شده. در این استبل ها آخور ، اخیدهایی نیز وجود دارد. اخیدها را برای بستن افسر چهارپایان استفاده می شد.
از سنگ لاشه های بیرون ساختمان قرار داده اند. در باربندها نورگیرهایی در اتاق ها برای روشنایی و تهویه طراحی شده اند. دو حیاط خلوت با چند اتاق ویژه برای کاروان سالار ، افراد خاص نیز در دو سمت شمال شرقی و جنوب شرقی قرار دارد. دستشویی ها در ۴ طرف کاروانسرا و بلند تر از زمین با کاسه های سنگی و صیقلی ساخته شده است.
دو برچ استوانه ایی نیز در شمال و جنوب برای دیده بانی قرار دارد.
در یک کاروانسرا یک حمام نیز وجود دارد و آب انبار و چاهی برای تامین آب کاروان وجود دارد. آثاری از یک آسیاب نیز دیده می شود که سنگ آن دو نیم شده است . همچنین آثاری از کوره آجرپزی هم دیده می شود.
مکانهای تاریخی شهرستان نجفآباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید