کاروانسرای حسنیجه یا هسنیجه در روستای حسنیجه در دوره ی صفوی ساخته شده و در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. کاروانسرا در ابتدا کمی در مورد کاروانسرا توضیح دهیم. مسافرخانه ها یا همان خانه هایی با یک فضای بزرگ و حیاطی وسیع برای راحتی کاروان و توقف شب مسافران را […]
کاروانسرای حسنیجه یا هسنیجه در روستای حسنیجه در دوره ی صفوی ساخته شده و در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
در ابتدا کمی در مورد کاروانسرا توضیح دهیم. مسافرخانه ها یا همان خانه هایی با یک فضای بزرگ و حیاطی وسیع برای راحتی کاروان و توقف شب مسافران را کاروانسرا می گویند.
کاروانسراهای بزرگ را تیم گفته و بزرگترین نوع ساختمان های اسلامی است. وسعت آن معمولا مربع یا مستطیل شکل است. با یک ورودی بسیار عظیم و بزرگ و اکثرا ساده و بدون نقش ، با دیوارهایی که گاهی بادگیرهایی در انتهای آن قرار داشت. یک دالان طاق قوسی مابین ورودی و حیاط داخلی قرار دارد. که فضای کافی برای جا دادن حیوانات بارکش را فراهم می کرده است.
سکوهای بر آمده ایی در اطراف این حیاط قرار داشت. و طاقگان هایی که نمای داخلی را مفصل بندی می کنند. در پشت آنها حجره های کوچکی بود که مسافران در آن منزل می کردند.
در ضلع های راست و چپ ورودی کاروانسرای حسنیجه ۶ صفه وجود دارد. که ساده و بدون طاقچه هستند. جرزهای دو جهته پخ ورودی را دو سبک کرده است.
۴ صفه در دو سمت دروازه ورودی قرار دارند. و صفه های بالایی هر کدام با یک درگاه به داخل کاروانسرا راه دارد.
دیوارهای دو سمت ورودی کاروانسرای حسنیجه به دو راه پله که به ساختمان سر در و پشت بام می رسد، راه دارد. و دو درگاه دارد که به اتاق های نگهبانی می رسد.
سطح پشت بام ازآجر است که روی آن را کاه گل ضخیمی پوشانده است. کاروانسراهای دو طبقه ایی هم بودند که از حجره های پایینی برای انبار کردن کالاها و از حجره های بالایی برای منزل مسافران استفاده می شد.
پر رونق ترین دوره احداث و مرمت کاروانسراها دوره صفویه می باشد . شاه عباس یکم که قصد بازسازی و احیای جاده ابریشم را داشت. یکی از ملزومات آن را احیای کاروانسرا ها می دانست. یکی از دلایل اینکه بیشتر کاروانسراها به کاروانسرای شاه عباسی معروف است همین است .
حسنیجه روستایی قدیمی از بخش مهردشت است. که طبق سنگ نوشته های قبرستان قدیمی ، قدمت روستا بالغ بر ۱۰۰۰ سال است. یکی از استراحتگاه های مسیر گلپایگان به اصفهان نیز بوده است. همین دلیل ساخت کاروانسرای عباسی در این روستا شده ، شغل بیشتر مردمان این روستا کشاورزی و دامداری است.
این مطلب در هفته نامه دیباگران شماره هشتاد و یک به چاپ رسیده است.
مکانهای تاریخی شهرستان نجفآباد
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید