کسب رتبه برتر شهرستان نجف آباد در بسیج ملی کنترل و ثبت فشار خون. : شبکه بهداشت و درمان جزء مجموعه های مهمی است. که در سلامت و بهداشت مردم نقش اساسی و تعیین کننده ای دارد. این شبکه در شهرستان نجف آباد با توجه به وسعت جغرافیائی تحت پوشش و فراوانی و تنوع خدمات […]
کسب رتبه برتر شهرستان نجف آباد در بسیج ملی کنترل و ثبت فشار خون. : شبکه بهداشت و درمان جزء مجموعه های مهمی است. که در سلامت و بهداشت مردم نقش اساسی و تعیین کننده ای دارد. این شبکه در شهرستان نجف آباد با توجه به وسعت جغرافیائی تحت پوشش و فراوانی و تنوع خدمات بهداشتی – درمانی با مدیریت صحیح و کارآمد و همچنین کارکنان پر تلاش توانسته اند. با برنامه ها و اقدامات صحیح، گام مهمی در سلامت و بهداشت این شهرستان برداشته. و سطح سلامت را در این شهرستان ارتقا دهند.
در یک روز گرم تابستان مهمان دکتر غیور مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان نجف آباد بودیم. و در حوزه بهداشت و درمان این شهرستان با ایشان به گفت و گو نشستیم. در آخر لازم است از مدیریت، معاونت ها و روابط عمومی این شبکه تشکر کنیم. که اگر زحمات این عزیزان نبود. این گفت و گو میسر نمی شد.
شبکه بهداشت و درمان از سه معاونت تشکیل شده. که هر کدام وظایف و اختیاراتی دارند. این معاونت ها عبارتند از : معاونت بهداشتی. که شامل بخش هایی از قبیل بهداشت محیط، بهداشت خانواده. مبارزه با بیماری ها. بهداشت حرفه ای و … است. معاونت درمان. مسئولیت نظارت بر کلیه بیمارستان ها. کلینیک ها و درمانگاه ها ( عمومی ، تخصصی ، دندانپزشکی و … ). مطب ها، آزمایشگاه ها ، مراکز تصویر برداری و …. را به عهده دارد. و آخرین معاونت غذا و دارو. که کلیه داروخانه ها. صنایع و کارگاه های تولید کننده مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی. از بدو تاسیس و بهره برداری تا مرحله تولید و عرضه تحت نظارت این معاونت می باشند.
چنانچه در مقدمه عرض شد وسعت بزرگ جغرافیایی و تعدد مراکز و واحد های تحت پوشش و افزایش شاخص نرخ رشد جمعیت و مهاجر پذیری نیاز به تامین زیر ساخت های موجود از جمله تامین نیروی انسانی مورد نیاز ، تامین یا اصلاح ساختار فیزیکی ستاد شبکه و ملزومات مورد نیاز دارد. از طرف دیگر افزایش تقلبات در حوزه مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی و بهمین میزان تخلفات انجام شده. و دخالت ناآگاهانه و بی مورد در امر درمان توسط افرادیکه صلاحیت علمی و تخصصی ندارند. از نمونه چالش ها و مشکلات موجود می باشد.
با توجه به شاخص های موجود در مقایسه با سایر شهرستان ها و میانگین استانی وضعیت قابل قبولی داریم. که در حوزه درمان در برخی از بیمارستان ها نیاز به توسعه و ارتقاء خدمات درمانی بخصوص در بخش اورژانس و تخصص های مورد نیاز داریم. که در حال پیگیری جهت ارتقاء وضع موجود نسبت به گذشته است. ولی چنانچه عرض شد در حوزه بهداشت به جهت وضعیت مناسب و خوب شهرستان، شبکه بهداشت و درمان پایلوت دو طرح کشوری می باشد.
وضعیت نیروی انسانی شبکه بهداشت و درمان شهرستان نجف آباد شامل ۱۳ نفر پزشک خانواده، ۱۲ نفر مامای خانواده، ۱۸ نفر پزشک مراکز شهری، ۱۲ نفر دندانپزشک، ۱۳ نفر بهداشت محیط، ۳ نفر بهداشت حرفه ای، ۱۰ نفر آزمایشگاه، ۱۳ نفر خدمات، ۱۳ نفر پذیرش ، ۱۱۰ نفر مراقب سلامت دولتی، ۱۴ نفر مراقب سلامت ماما دولتی و تعداد ۹۲ نفر نیروی بهداشتی و درمانی در قالب برونسپاری می باشد. که متاسفانه همانطور که در بالا هم اشاره کردم. امیدوارم با عنایت وسعت ارائه خدمات شاهد ارتقاء کمی نیروی انسانی مورد نیاز باشیم. همچنین بیمارستان شهید محمد منتظری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی دارای ۱۴ بخش درمانی با ۴۰۰ نیروی کادر پرستاری و پیراپزشکی و ۱۱۲ نفر پزشک فوق تخصصی ، تخصصی و عمومی ارائه خدمات می نمایند.
تعداد مراکز، پایگاه و خانه بهداشتی در شهرستان نجف آباد مجموعا ۶۱ واحد می باشد. که شامل ۱۹ مرکز خدمات جامع سلامت که ۱۲ مرکز شهری، ۲ مرکز شهری روستایی و ۵ مرکز روستایی است. همچنین ۲۹ پایگاه سلامت نیز تحت نظر این شبکه می باشد. که از ۱۴ پایگاه سلامت ضمیمه و ۱۵ پایگاه سلامت غیر ضمیمه تشکیل شده اند. و ۱۳ خانه بهداشت نیز تحت پوشش این شبکه است. که همکارانم در آن مراکز و پایگاه ها در حال خدمت رسانی به مردم این شهرستان هستند.
در ابتدا این نکته را باید عرض کنم. که در مواردی که فرمودید. همکارانم برای حفظ سلامت مردم شهرستان، نظارت و بازدید های منظمی در دستور کار خود دارند. و با توجه به افزایش این بازدید ها و همکاری های درون بخشی و همچنین برون بخشی و تعاملات با دیگر نهادها و ادارات در این چند سال اخیر، وضعیت رو به بهبود است. و نشان آن نیز ارتقای شاخص بهداشتی در حوزه ی بهداشت محیط می باشد.
بعنوان مثال کاهش میزان درصد نان دارای نمک نامطلوب از ۱۹.۷ درصد به ۹.۷ درصد می باشد و تقریبا میزان نمک دریافتی معادل ۳ گرم از نان مصرفی می باشد. که ۲ گرم از سزانه مجاز نیز کمتر می باشد.
و از جمله نهادها و ادارات همکار در این امر فرمانداری محترم ، دادگستری محترم ، دادستانی محترم ، شورای محترم اسلامی و شهرداری ، فرماندهی محترم نیروی انتظامی و مدیریت اماکن و اطلاعات و آگاهی ، نیروی انتظامی ، اداره محترم تعزیزات حکومتی شهرستان ، اداره محترم صنعت معدن و تجارت شهرستان ، مجمع محترم امور صنفی شهرستان ، اداره محترم دامپزشکی و مدیریت محترم جهاد کشاورزی شهرستان و …. می باشد .
با عنایت به اینکه پروژه ساخت و راه اندازی بیمارستان شیخ بهایی تحت نظارت و اجراء وزارت مسکن و شهرسازی می باشد. مراحل اتمام پروژه با اعتبارات همان وزارتخانه در حال پیگیری می باشد. که امیدواریم با تخصیص اعتبارات مورد نیاز توسط مجریان طرح این پروژه نیز به مرحله افتتاح و بهره برداری برسد .
نظارت ها ( همراه با نمونه برداری و آرمایشات لازم )، روزانه و به طور مستمر در بلوک های مشخص و توسط کارشناسان بهداشت محیط در ساعات اداری و غیر اداری تحت نظارت و کنترل به صورت کشیک گشت ضربت انجام می پذیرد.
همچنین واحدهای صنفی توسط واحد بهداشت محیط و واحدهای صنعتی توسط معاونت غذا و دارو( واحد نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی) به صورت مستمر و چندین مرتبه در سال، بازرسی، پایش و نمونه برداری توسط همکاران ما در آزمایشگاه معاونت غذا و دارو، یا در آزمایشگاه های خصوصی انجام می گردد.
در مورد نظارت باید بگویم که بازدیدهای ماهیانه و سالیانه ای از فروشگاه های آرایشی و بهداشتی، همراه با برگزاری کارگاه های آموزشی در خصوص نحوه تشخیص اصالت فرآورده های آرایشی و بهداشتی، از اقدامات این شبکه می باشد. البته با توجه به تحریم ها و شرایط کنونی و برای جلوگیری از قاچاق محصولات بهداشتی و غیر بهداشتی و در جهت رفاه حال مصرف کنندگان و همچنین حمایت از تولید داخلی، بازدید ها و نظارت هایمان را افزایش داده ایم. تا به آن اهدافی که اشاره کردم. دست پیدا کنیم. و مطمئن باشید. این حمایت ها و نظارتها ، کمک های شایانی به کنترل قاچاق محصولات و افزایش ضریب ایمنی و کیفیت محصولات خواهد کرد .
ما اقدامات بسیاری در جهت سلامت مردم در زمینه غذا و دارو انجام می دهیم. و از نمونه این اقدامات در زمینه نظارت بر مواد غذایی و دارویی می توان به پایش واحدها، ارائه راهکارها و تذکرات لازم به آنها و در صورت لزوم برخورد با واحدهای متخلف، ر سیدگی و پیگیری شکایت های مردمی تا حصول نتیجه و انجام اقدامات اصلاحی توسط تولید کنندگان جهت تولید محصولات ایمن و با کیفیت بالا تنها نمونه ای کوچک از فعالیت همکارانم می باشد. البته در کنار این ها باید به بازدید مستمر از واحدهای تولیدی و ارائه راهکارهای مفید جهت افزایش ایمنی و کیفیت محصولات، بازرسی از داروخانه ها، بازرسی و نظارت از واحدهای تولیدی غذایی در سطح شهرستان(غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی) نیز اشاره کرد.
در صورت کشف واحدهای غیر مجاز از طریق گزارش مردمی، بازدید کارشناسان یا شکایت شاکی، بازرسان بهداشت محیط و معاونت غذا و دارو، به همراه کارشناسان مراجع ذیربط و نیروی انتظامی سریعا به محل مراجعه و بررسی ها و اقدامات لازم را در خصوص پلمب محل و ارسال پرونده به مراجع قضایی انجام می دهند.
البته در اینجا باید خاطر نشان ساخت.که اقدام زیر ساختی و دائمی برای حل معضل مذکور، کمک به افزایش تولیدات داخل و همچنین برخورد قاطع با متخلفین و قاچاق کالاهایی است. که در فرآورده هایش فاکتورهای غیر ایمن و ناسالم به کار رفته است. و سلامتی مصرف کنندگان را تهدید می کند می باشد.
باید گفت که تحریم ها اثرات مثبت و منفی بر بدنه دارویی کشور وارد کرده است. از اثرات مثبت آن جلوگیری از واردات برخی داروهای مکمل و تقویتی. که معادل داخلی دارد. می توان اشاره کرد که این کار موجب. رشد صنعت داخل و کوتاه شدن دست افراد منفعت طلب می شود. اما از اثرات منفی این تحریم ناجوانمردانه. باید به کمبود برخی از مواد اولیه و فرآورده های آن اشاره نمود. که به شکل هدفمند به دنبال ایجاد نارضایتی مردمی و خروج ارز از کشور می باشند. البته باید این نکته را گفت. که این موضوع با تدابیر مناسب معاونت غذا و دارو در ایجاد ثبت دارو و همچنین ایجاد داروخانه های منتخب و فروش برخی از این فرآورده ها در برخی از داروخانه ها، تا حدودی مدیریت شده است.
همان طور که گفتم نظارت های مجموعه شبکه بهداشت و درمان به طور روزانه و مستمر صورت می پذیرد. و در صورت بروز تخلف و یا موارد دیگر که جان مردم را به خطر می اندازد. سریعا با خاطیان برخورد جدی می گردد. و مردم نیز می توانند در این موضوع با ما همکاری نمایند. و در صورت مشاهده و بروز چنین تخلفاتی سریع به همکاران ما در شبکه بهداشت و درمان نجف آباد خبر دهند.
همچنین واحد مبارزه با بیماری ها در طول تابستان عهده دار انجام آموزش های لازم به صورت گسترده در کلیه مراکز بهداشتی و درمانی در مورد پیشگیری از ابتلا و انتقال بیماری و معرفی مراکز نمونه گیری و درمان بیماری های منتقله از آب و غذا به کلیه شهروندان می باشد.
از نظر امکانات نمونه گیری از بیماران و سرکشی مرتب. جهت بررسی موارد تک گیر بیماری و رصد تعداد بیماران. جهت واکنش سریع به افزایش احتمالی موارد بروز بیماری ها توسط. تیم طغیان شهرستان برعهده این واحد می باشد.
آموزش و راهنمایی کلیه زائرین ،حجاج و مسافران کشورهای خارجی. در زمینه بیماری های منتقله از آب و غذای رایج در کشورهای مقصد و نمونه گیری و نظارت در هنگام بازگشت. ایشان از سفر نیز از جمله فعالیت هاییست که امسال انجام گرفته است.
البته در این جا لازم است. به مغازه داران عزیز نیز توصیه کنم. که با توجه به گرمای هوا در این فصل، از گذاشتن. مواد غذایی شان در آفتاب و مقابل نور مستقیم خورشید بپرهیزند. و حتی الامکان مواد غذایی شان را در یخچال نگهداری کنند. همچنین بر دمای یخچال، کنترل سیستم سرمایش یخچال ها و دمای انجماد. کنترل سیستم انجماد و سرمایش فریزرها نظارت نمایند.
در ارتباط با آخرین سوال اجازه میخواهم. به صورت جمع بندی در چند قسمت مطالبی را به استحضار همه هم استانی ها و همشهریان عزیزم برسانم.
اولین قسمت از عرایضم حضور مستمر و دلگرم کننده خیرین سلامت شهرستان می باشد. که از تجربه اولین حضورم در شهرستان نجف آباد به عنوان ریاست بیمارستان شهید محمد منتظری در ساخت و راه اندازی و تجهیز بخش های دیالیز، C.C.U، I.C.U، سی تی اسکن، ریکاوری اطاق عمل، اطاق عمل جراحی مغز و اعصاب، آزمایشگاه پاتولوژی، اورژانس و پلی کلینیک تخصصی تا به امروز و افتتاح پروژه های مراکز جامع سلامت شهرستان نظیر مراکز جلال آباد، نهضت آباد و جوزدان همیشه از همراهی این معتمدین و خیرین بزرگوار بهرمند بوده ام.
و امیدوارم در سال جاری و با همت بلند این عزیزان و بخصوص خیرین بزرگوار حاج آقا ملک زاده و رحیمی و هیئت مدیره محترم مجمع خیرین سلامت شهرستان شاهد اتمام و افتتاح پروژه آزمایشگاه مرکزی و غربالگری سرطان ، مراکز طبکار و مشاوره قبل از ازدواج ارمغان و همچنین مرکز جامع سلامت اشن باشیم. لازم بذکر است در صورت رفع موانع حقوقی و قضایی پیش آمده. که متاسفانه باعث توقف در ادامه اجراء پروژه های ویلاشهر، یزدانشهر ، امیرآباد (صالح آباد) گردیده است. بتوانیم این پروژه ها را نیز به سرانجام برسانیم. البته در آینده نزدیک نیز با همت و بزرگواری اخیر برادران یک شهید والا مقام، انشاالله شاهد کلنگ زنی و ساخت یک پایگاه اورژانس پیش بیمارستانی ۱۱۵ در نجف آباد خواهیم بود.
که باعث کسب رتبه برتر شهرستان نجف آباد در بسیج ملی کنترل فشار خون گردید. و علیرغم انتظار از انجام و ثبت فشار خون ۸۶۵۰۰ نفر از افراد بالای ۳۰ سال شهرستان در طول زمان طرح، ۱۱۰۷۲۶ نفر از همشهریان کنترل و ثبت فشار خون گردید. یعنی تعداد حدود ۲۵۰۰۰ نفر بیش از عدد تکلیف یا تعیین شده. و جای دارد که از داوطلبین عزیز همراه که در قالب پرسشگران و ثبت کنندگان از سایر دستگاه ها و نهادها نظیر فرماندهی محترم نیروی مقاومت بسیج و سپاه، هلال احمر، دانشگاه ها و دانشجویان، بازنشستگان عزیز ، خیر یه ها ، تامین اجتماعی و سایر ….. نیز تشکر و قدردانی کنم.
سومین قسمت از عرایضم، جایگاه ویژه و خاص شهرستان بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی و وزارت مبتوع می باشد. که در اجرا طرح های بهداشتی و درمانی شهرستان و شبکه برای اجرا انتخاب می گردد. از جمله طرح بررسی اختلالات تکاملی و رفتاری در کودکان که نجف آباد در طرح اوتیسم کودکان به عنوان پایلوت کشوری انتخاب و دوره ها و کارگاه های آموزشی برای کلیه افراد ذیربط از جمله متخصصین محترم اطفال، متخصصین محترم و فوق تخصص روانشناسی اطفال، پزشکان محترم گفتار و کار درمانی های محترم و… انجام پذیرفت و در شرف اجرا می باشد. و انشالله در آینده با اهداء زمین در بهترین نقطه شهر توسط خیرین بزرگوار حاج آقای امامی و همسر مرحومه شان حاجیه خانم حجت مرکز جامع توانبخشی ( مرکز اوتیسم ) جهت شهرستان نجف آباد و شهرستان های غرب استان کلنگ زنی و ساخته خواهد شد.
که من و تمام همکارانم در شبکه بهداشت و درمان، تمام سعی و تلاش ما بر این است. تا سطح سلامت و بهداشت جامعه را ارتقاء داده. و این امر موجب، خشنودی پروردگار عالم و رضایت مردم عزیزمان گردد. در آخر نیز لازم می دانم. از نگاه و حمایت پدرانه امام جمعه عزیز شهرمان نسبت به مجموعه بهداشت و درمان شهرستان و همراهی و بزرگواری نماینده محترم و فرماندار محترم شهرستان قدردانی نموده. و از شما و همکاران محترمتان در آن هفته نامه تشکر کنم. و برایتان موفقیت و سربلندی مسئلت می نمایم.
این مصاحبه در هفته نامه دیباگران شماره بیست و هفتم به چاپ رسیده است.