در دهههای اخیر و با توجه به رشد جمعیت و تامین امنیت غذایی بر منابع طبیعی فشار وارد شده و باعث تخریب محیطزیست شده است که این مورد در کشورهای در حال توسعه وضوح بیشتری دارد. تخریب محیطزیست مهمترین مانع رسیدن به توسعه پایدار است که عامل انسانی در بروز معضلات زیستمحیطی بیشترین تاثیر را […]
در دهههای اخیر و با توجه به رشد جمعیت و تامین امنیت غذایی بر منابع طبیعی فشار وارد شده و باعث تخریب محیطزیست شده است که این مورد در کشورهای در حال توسعه وضوح بیشتری دارد. تخریب محیطزیست مهمترین مانع رسیدن به توسعه پایدار است که عامل انسانی در بروز معضلات زیستمحیطی بیشترین تاثیر را دارد.
تخریب محیطزیست امروزه به بحرانی جهانی تبدیل شده که روز به روز به عمق این بحران افزوده میشود. با پیشرفتهای تکنولوژی و ماشینی شدن زندگی انسان، زمینه مهار هر چه بیشتر طبیعت فراهم شد و انسان بهعنوان حاکم طبیعت شناخته شد و راه غارت طبیعت را برای رفع نیازهای خود در پیشگرفت. بنابراین رابطه انسان با طبیعت از یک رابطه متعادل خارج شد و به این ترتیب رسیدن به توسعه پایدار امکانپذیر نیست. چهار عامل جمعیت و منابع، محیط، اقتصاد و فرهنگ و جامعه ضامن رسیدن به توسعه پایدار در راستای عدالت محیطی است و نبود هر یک از این عوامل مانع رسیدن به توسعه پایدار است.
بنابراین محیطزیست عامل اصلی رسیدن به توسعه پایدار است که در حیات انسانی نقش موثری را ایفا میکند.
در این بین کسب و کارها و رسیدن به سود و سرمایه نیز در تخریب محیطزیست موثر است و در صورت روند فعلی بهرهبرداری و تخریب محیطزیست نه تنها مانعی برای رسیدن به توسعه پایدار است بلکه آینده و حیات انسان را نیز در معرض خطر نابودی قرار میدهد.
در همین راستا در این مقاله سعی کردهایم به کسب و کار سبز بپردازیم که برای حفظ محیطزیست مفید است.
کسب و کار سبز کارهایی هستند که بیشتر از آنکه به فکر منافع خود و تخریب محیطزیست باشند به فکر احیا و کمک به آن هستند و حداقل آسیب را به محیطزیست میزنند. این کسب و کارها از مواد پایدار برای تولید محصولات خود استفاده میکنند. حداقل انرژی، مواد اولیه و آب را استفاده میکنند و کربن کمتری را تولید میکنند. از طرفی محصولات تولید شده قابلیت تجزیهپذیر بودن را دارند و زبالههای تولید شده از آن بهعنوان مواد اولیه یا انرژی کاربرد دارد. به این ترتیب منابع طبیعی حفظ میشود و تغییرات آب و هوایی به حداقل میرسد.
در طراحی یک کسب و کار سبز علاوه بر اینکه ارائه خدمات و روشهای توزیع محصول طراحی میشود باید تاثیرات محیطزیستی را به حداقل برساند. از طرفی باید به کسب درآمد نیز توجه کرد. به طور مثل استفاده از پنلهای خورشیدی به جای سوخت فسیلی یکی از مدلهای کسب و کار سبز است.
امروزه با آگاهی جامعه از حفظ محیطزیست و اضافه شدن روزافزون حامیان محیطزیست این چنین کسب و کارهایی میتواند با رونق خوبی روبرو شود. برخی شرکتهای سازگار با محیطریست مانند تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی، تولیدکنندگان محصولات تمیزکننده سازگار با محیطزیست، تولیدهای بازیافت محلی و … از ان دسته افرادی هستند که میتوانند راهنمای شما باشند.
همانطور که قبلا گفته شد مشاغل سبز شغلهایی در حوزه کشاورزی، تحقیق و توسعه، تولید، فعالیتهای اداری و خدماتی است که هدف آنها حفظ، ارتقا و بازیابی اساسی کیفیت محیطزیست انجام میشوند و سلامت کره زمین در نظر گرفته میشود.
یکی دیگر از مزیتهای مشاغل سبز تاثیر آنها بر اقتصاد جهانی است. ایجاد مشاغل سبز شامل استفاده از گستردهتر از انرژیهای تجدیدپذیر، ساخت و ساز با هدف دستیابی به بهرهوری انرژی در ساختمان و رشد وسایل نقلیه الکتریکی است.
انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۷ حدود ۳/۵ درصد افزایش شغل را نسبت به سال ۲۰۱۶ نشان میدهد. این مشاغل به صلاحیتهای پیشرفته در بخش انرژیهای تجدیدپذیر نیاز دارند مانند مهندسی ارشد در نیرگاههای خورشیدی
کشاورزی ارگانیک و بازار محصولات ارگانیک در سراسر دنیا در حال گسترش است و مصرف محصولات ارگانیک در بین مردم در حال افزایش است.
اگاهی مردم روز به روز در مورد مسائل محیطزیست افزایش مییابد و این آگاه شدن جامعه محصولات متفاوتی را نیاز دارد که مسائل زیستمحیطی در طراحی آنها لحاظ شده باشد. بنابراین طراحی محصولات از بستهبندی تا سقف منازل و محصولات بیشمار دیگر تبدیل به یک منبع پررونق و رو به رشد اقتصادی شده است.
جامعه امروزی نگران سلامت کره زمین است از این رو گردشگری زیستمحیطی رو به رشد است. در این بخش مشاغلی مرتبط با فعالیتهایی مانند ایجاد مسیرهای کوهستانی مرتفع، تجربههای ماجراجویانه، کشف مناطق حفاظت شده و همچنین نوسازی روستاهای در معرض خطر ناپدید شدن، بهوجود آمده است.
بسیاری از کشورها در حال حاضر اقداماتی را برای کاهش شدید انتشار گازهای گلخانهایی در زمینه حملونقل اتخاذ کردهاند زیرا این بخش مسئول بیشتر از ۳۰ درصد انتشار کربن است که ۷۲ درصد آن از حملونقل جادهایی ناشی میشود.
ناظران انرژی، تکنیسنهای حوزه کشاورزی، متخصصین منابع آب، تکنیسنهای مهندسی محیطزیست،درودگران ساختمان، نجاران، کارگران ساختمانی و مهندسین برق، تولید سوختهای جایگزین، کاربرد صنعت دوچرخه از تولید تا فروش و خدمات مرتبط، معماری سبز، صنعت بازیافت، تولیدکنندگان و پرورش دهندگان گیاهان زینتی و داوریی و انواع ماهیان و ماکیان و گونههای حیات وحش از دیگر مشاغل سبز هستند.
مشارکت روستائیان در راهاندازی و ایجاد این نوع مشاغل باعث کمک اقتصادی به خانوار رستایی، زنجیره تولید و افزایش گردشگری روستایی شده و همچنین به شکلگیری وظایف اقتصادی در روستاها کمک میکند. بنابراین با تقویت مشاغل سبز و توانمندسازی جوامع محلی با هدف توسعه کسب و کارهای کوچک در راستای حفظ منابع طبیعی موجب کاهش بیکاری و خروج نیروهای بومی از مناطق روستایی خواهد شد.
مشاغل سبز، مشاغل اثرگذار در توسعه اقتصاد جوامع است که پاسخگوی مناسبی برای اشتغال پایدار و مولد است و یکی از راههای رفع معضل بیکاری است. محیط سالم، کاهش حوادث ناشی از کار، بهرهوری بالا، توسعه فرهنگ حفظ محیطزیست از جمله مزیتهای مشاغل سبز است.
مشاغل سبز زمینه برای فعالیت افراد جویای کار در حوزه انرژیهای پاک را فراهم میکند و به حفظ ذخایر طبیعی کشور و ارتقای کیفیت زندگی افراد کمک میکند. امروزه بسیاری از جوامع توسعهیافته در حال توسعه مشاغل سبز هستند و سعی بر این دارند تا جریان کارآفرینی خود را به سمت مشاغل سبز سوق دهند. دولت نیز با توجه به مزیتهای مشاغل سبز باید سیاسیگذاریهای خود را به سمت این مشاغل هدایت کنند. توسعه اینگونه مشاغل علاوه بر اشتغالزایی نقش عمدهایی در کاهش بیکاری فارغالتحصیلان جویای کار دارد.
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.