در کشاورزی و تامین امینت غذایی بشر، خاک و منابع آن از هر نظر اهمیت خاصی برای بشر دارد. خاک از این نظر اهمیت دارد که پایه زیستی دارد و بستر کشت مواد غذایی بشر است. امنیت غذایی انسانها وابسته به خاک است. آلودگی خاک، محصولات کشاورزی را آلوده میکند و حیات و سلامت انسانها […]
در کشاورزی و تامین امینت غذایی بشر، خاک و منابع آن از هر نظر اهمیت خاصی برای بشر دارد. خاک از این نظر اهمیت دارد که پایه زیستی دارد و بستر کشت مواد غذایی بشر است. امنیت غذایی انسانها وابسته به خاک است. آلودگی خاک، محصولات کشاورزی را آلوده میکند و حیات و سلامت انسانها را به خطر میاندازد و اگر جلوی آن گرفته نشود موجب نابودی انسانها میشود. آلودگی خاک به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روی بیماریهایی مانند انواع سرطان، بیماریهای پوستی و تنفسی، بیماریهای خود ایمنی و … تاثیرگذار است.
عوامل آلودهکننده خاک متعدد است از جمله مواد نفتی و شکستن لولههای مواد آلوده، دفع غیربهداشتی زباله، و … . یکی از عوامل آلودهکننده خاک مواد کشاورزی از جمله کودها و آنتیبیوتیکها است که در دهههای گذشته کمتر مورد توجه قرار میگرفت.
استفاده از آنتیبیوتیک و کودها برای کنترل بیماری و تقویت گیاهان موضوع جدیدی نیست و سالیان زیادی است که این محصولات برای کشاورزی استفاده میشود. کاربرد این مواد در کشاورزی در کنار پیامدهای مثبتی که داشته است با پیامدهای منفی نیز به همراه بوده است.
اثرات منفی مانند آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی، باقی ماندن سموم در غذا و محصولات کشاورزی، تاثیر مخرب بر موجودات غیرهدف و … که همگی بر روی وضعیت سلامت انسان و دیگر موجودات تاثیر منفی خواهد داشت. این سموم از دو طریق بر روی سلامت انسان تاثیر دارد اول تاثیر مسقیم بر سلامتی و دیگر تاثیر غیرمستقیم از طریق مواد غذایی که مصرف میشود.
* افزایش آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی، آلودگی زیست محیطی، آلودگی مواد مغذی و ورود بیرویه آن به زنجیره غذایی، نابودی منابع نسلهای آینده
* تخریب و آلودگی خاک، افزایش املاح خاک، افزایش PH خاک و بالارفتن EC و شوری خاک
* کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و افزایش هزینههای تولید و کاهش بهروهوری
* مقاوم شدن آفات نسبت به سموم و آنتیبیوتیکها، کاهش مقاومت گیاهان به بیماریها و آفات
* تاثیرات بر سلامتی انسان و افزایش بیماریهایی مانند سرطان، پارکینسون، پوکی استخوان، ناهنجاریهای ژنتیکی،
* افزایش دمای کره زمین، انتشار گازهای گلخانهایی
* ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان تنها یک اثر از استفاده بیرویه این محصولات میباشد. اماس، دیابت زودرس، حساسیتهای پوستی، نقص سیستم ایمنی بدن،
* این محصولات عمر طولانی دارند و همچنین تجزیهپذیر نیز نیستند. اثرات این مواد شیمیایی بر روی مواد و محصولات غذایی باقی میماند و وارد بدن میشود.
* برخی تصور میکنند که آلودگی ایجاد شده توسط این مواد شیمایی با شستشو از بین میرود اما متاسفانه ترکیبات آن در بافت مواد غذایی و یا حتی حیوانی باقی مانده و تاثیرات مخرب خود را بر سلامت افراد خواهد داشت.
* عدم تجزیه کودها و انتقال آن به مصرفکننده ها که این آلودگی با هیچ ترفندی از بین نمیرود، از طریق شیر مادر نیز به نوزاد منتقل میشود
احمد شریعتی
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.