کودکان دوستدار محیط زیست ، کودکان آیندهسازان هر جامعهایی به شمار میروند. اگر قرار بر این باشد که در یک جامعه موضوعی نهادینه شود باید آموزشهایی آن از دوران کودکی و مدرسه آغاز شود و با گذشت زمان و تغییر نسل آن آموزش تبدیل به فرهنگ در جامعه خواهدشد. محیطزیست ایران دارای مناطق با ارزش […]
کودکان دوستدار محیط زیست ، کودکان آیندهسازان هر جامعهایی به شمار میروند. اگر قرار بر این باشد که در یک جامعه موضوعی نهادینه شود باید آموزشهایی آن از دوران کودکی و مدرسه آغاز شود و با گذشت زمان و تغییر نسل آن آموزش تبدیل به فرهنگ در جامعه خواهدشد.
محیطزیست ایران دارای مناطق با ارزش زیستمحیطی زیادی است شامل ۱۶ پارک ملی، ۳۳ پناهگاه حیاتوحش، ۹۴ منطقه حفاظتشده. از طرفی شاخصهای پایداری محیطزیست در شرایط مناسبی قرار ندارد و در بین ۱۴۶ کشور دنیا در انتهای جدول و در رتبه ۱۳۲ قرار دارد.
پیشگیری از تخریب و آلودگی محیطزیست، حفاظت از تنوع زیستی کشور، حفاظت از محیطزیست و تضمین بهرهمندی درست و مستمر از محیطزیست در راستای توسعه پایدار از اهداف اصلی سازمان حفاظت از محیطزیست است. نقش خانواده در آموزش کودکان برای رسیدن به این اهداف بسیار پررنگ است. به همین جهت در این مقاله به این میپردازیم که
پدرها و مادرها باید شیوههای مراقبت از محیطزیست را به کودکان خود آموزش دهند. وقتی کودکان آموزشهای لازم را ببینند در مقابل آلودگیهای محیطزیست برخورد مناسبی میکنند و آینده بهتری را برای خود رقم خواهند زد.
حفظ زمین و منابع طبیعی، برقراری ارتباط با حیوانات و طبیعت از مواردی است که باید به کودکان آموزش داده شود. زندگی شهری و فضای مجازی باعث شده تا کودکانی کسل، افسرده، چاق، کمتحرک و خسته داشتهباشیم و لذت کشف طبیعت میتواند کودکان را از این حالت خارج کند. این آموزشها از منزل شروع و در مدرسه، جامعه و رسانهها کامل میشود.
آموزشهای حفظ محیطزیست باورهای کودکان را اصلاح میکند و به آنها عادت میکنند. در ادامه برخی از شیوههای آموزش حفظ محیطزیست را بیان خواهیم کرد.
الگوی مناسبی برای کودکان باشیم : کودکان بیشتر از آنچه ببیند به رفتار والدین خود نگاه میکنند. کودکان آنچه را از شما یاد میگیرند به آن عمل میکنند. ابتدا باید خود را اصلاح کنیم تا کودکانمان نیز یاد بگیرند زیرا کودکان آینه والدین هستند.
برای کودکان داستان بخوانید : خواندن داستانهایی از گیاهان، حیوانات و اهمیت محیطزیست شیوهایی تاثیرگذار برای آموزش است. داستانهایی مانند روباه حیلهگر دید بچهها را نسبت به حیوانات منفی میکند و آنها را از کودکان متنفر میکند، پس بهتر است از این داستانها استفاده نکنید.
با حیوانات مهربانتر باشیم : شخصیتهای کارتونی برای کودکان جذاب است و طراحی بازیهایی برای مهربانی با حیوانات و نکات حفظ محیطزیست با این شخصیتها برای آموزش به کودکان موثر است.
به کودکان باغبانی یاد دهید: مراقبت از گیاهان و حیوانات یکی از بهترین و مفیدترین راهکارها برای لمس طبیعت و مهربانی با آن است.
بازیافت را به کودکان یاد دهید : بازیافت میزان قابل توجهی از زباله را کم میکند، تفکیک زبالههای خشک و تر را باید به کودکان آموزش داد.
با کودکتان به طبیعت بروید: پیادهروی، دوچرخهسواری و ..در دل طبیعت پذیرفتن عادتهای سازگار با محیطزیست را برای کودکان سادهتر میکند و علاقه و عشق به طبعیت را در وجودشان پرورش میدهد. شرکت در فعالیتهای زیستمحیطی نیز در این مسیر موثر است.
عادتهای خوب را به فرزندتان یاد دهید : استفاده از بطری فلزی آب شخصی به جای خرید آب معدنی، خاموش کردن چراغ و لوازم برقی غیرلازم، استفاده از کیسه پارچهایی به جای کیسه نایلونی، استفاده کمتر از گوشت (که یکی از دلایل گرمتر شدن زمین،دامداری است)، زبالههای خود را در طبیعت و پارک رها نکنند، اسراف نکنید، در مصرف آب صرفهجویی کنید، عدم روشن کردن آتش در طبیعت ( در صورتیکه مجبور شدید حتما دور آتش سنگ بگذارید و از چوبهای خشک برای آتش استفاده کنید) و ….
آموزش در وقتهای مناسب : شرایط مناسب برای آموزش در یادگیری کودکان تاثیرگذار است. در زمانهای مناسب فواید طبیعت و علت مراقبت از آن را برای کودکانتان بیان کنید.
سمیه طالب
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید
متن خبر را در هفته نامه دیباگران به صورت چاپ شده مشاهده کنید.