آنچه در این مقاله می خوانید راهکارهای افزایش خلاقیت در کودکان و داشتن یک کودک نابغه وقتی به کودکانی که دارای خلاقیت زیادی هستند نگاه می کنیم می بینیم که این کودکان یکی از مهمترین ویژگی هایشان این است که با محیط واطراف شان منعطف تر و سازگارتر هستند و توانایی حل مسئله بهتری دارند […]
وقتی به کودکانی که دارای خلاقیت زیادی هستند نگاه می کنیم می بینیم که این کودکان یکی از مهمترین ویژگی هایشان این است که با محیط واطراف شان منعطف تر و سازگارتر هستند و توانایی حل مسئله بهتری دارند چون برای مشکلات شان و مسائلی که برایشان پیش میآید به دنبال راه حل میگردند. حتی در مورد استفاده از تکنولوژی هم این کودکان سرآمدتر هستند.
برخی از راهکارهای افزایش خلاقیت در فرزندانمان موارد ذیل می باشد:
ما برای اینکه کودک خلاق داشته باشیم باید زمان زیادی برایش بگذاریم، وارد دنیای کودکی فرزندمان شویم با او بازی کنیم، چون بازی کردن یکی از قدیمی ترین و بهترین روشهای افزایش خلاقیت است. بازی هایی مثل نقاشی کردن و ساخت کاردستی و بازی های چالشی و فکری هم می تواند در این زمینه خیلی کمک کند. وقتی ما با کودک بازی می کنیم کودک مان شجاعت بیشتری پیدا می کند تا خارج از مرزها و محدودیت ها حرکت کنند. ما حتی می توانیم در تراس خانه با کودک خود گل بازی کنیم و بعد از پایان بازی با کمک کودک آن را تمیز کنیم.
فضای مناسب
منظور از فضا اول ایجاد محیطی برای رشد خلاقیت کودک ما است. مثل اینکه ما بتوانیم فضای گفت و گو در منزل با فرزندمان داشته باشیم. یعنی بچه ها بتوانند خیلی راحت حرف دلشان و خواسته هایی که دارند رابه زبان بیاورند.
بتواند ایده ها و نظراتی را که نسبت به اطرافش را دارد به راحتی بگوید. که خود آماده کردن فضای گفت و گو کمک می کند که ما بتوانیم قدرت کلامی و فن سخنوری فرزندمان را هم رشد دهیم و فرزندمان بتواند به راحتی آنچه در درونش اتفاق می افتند را بیان کند و نظرات و ایده هایش را مطرح کند.
ما می توانیم در باره بعضی از مسائل از کودک بخواهیم ایده و نظری را که دارد بیان کند و حتی اگر ایده مسخره ای هم بود قبول میکنیم چون فقط می خواهیم فرزندان در این امر مشارکت داشته باشند و اصلا برای ما مهم نیست که این نظر اجرایی است یا نه.
بیان داستان برای کودکان خیلی جذابیت دارد و یکی از راهکارهای مهم و اساسی برای تربیت فرزندان است. پس ما خیلی خوب می توانیم از این راهکار برای افزایش خلاقیت استفاده کنیم. اما لطفا سعی کنیم گفتن داستان را به آخر شب محول نکنیم ما می توانیم در طول روز هم از داستان گویی استفاده کنیم و سعی کنیم که از داستانهای نیمه کاره هم برای کودکان تعریف کنیم و بگوییم که حالا این شخصیت داستان چه کاری باید انجام دهد می توانی شما برای من تعریف کنی و وقتی فرزندمان بقیه داستان را تعریف می کند فعالانه به داستان فرزندمان گوش کنیم و اجازه دهیم به صورتی که دوست دارد داستان را به پایان برساند. این تمرین همزمان می تواند به قدرت کلامی کودک کمک کند تا مهارت های کلامی و فن بیان کودک تقویت شود.
سعی کنیم محیط منزل را به سمتی ببریم که کودکان پرسشگری داشته باشیم.
وقتی کودک مان سوال می کند ما باید جواب آن سوال را بدهیم در حال حاضر هم اینترنت به کمک ما می آید و جواب هر پرسشی را می توانیم با یک سرچ ساده در آن پیدا کنیم و تازه اگر هم نمی دانستیم اشکالی ندارد به فرزندمان می گویم چه سوال خوبی کردی خودت چطور فکر می کنی و به نظر خودت می تواند چه جوابی داشته باشد و در ادامه می گوییم حالا بیا باهم جوابش را پیدا کنیم.
دشمن خلاقیت کودکان، تلویزیون و شبکه های مجازی است. جذابیت فضای مجازی باعث می شود که فضای گفتمان در خانه کمتر صورت گیرد. فرزندان فقط نگاه کنند به صفحه تلویزیون یا موبایل و کار دیگری انجام ندهند.
تماشای زیاد تلویزیون باعث می شود که قدرت خلاقیت فرزندمان گرفته شود یا استفاده از فضای مجازی خودش موجب کم کردن قدرت خلاقیت می شود.
اجازه بدهیم فرزندمان از کارهای خلاقانه ای که انجام می دهد تعریف کند و از کودکمان بخواهیم این موضوع را برای ما تعریف کند. این بیان کار خلاقانه باعث می شود که قدرت بیان فرزندمان هم افزایش پیدا کند و هم این که بیان کارهای خلاقانه موجب دیده شدن فرزندمان می شود.
یکی از مهمترین راهکارهای افزایش خلاقیت خواندن کتاب برای کودکان است. ما به عنوان پدر و مادر وقتی کتاب می خوانیم همراه نویسنده کتاب قدرت تخیل و تصویرسازی ذهنی را پرورش می دهیم..
کارل دوک روانشناس اجتماعی معتقد است :
کودکانی که از شکست می ترسند کمتر به فکر خلاقیت هستند پس باید در نظر بگیریم هرگز کودک مان را از شکست نترسانیم و به کودک مان یادآوری کنیم که شکست جزیی ازموفقیت است و برای اینکه کودک خلاقی داشته باشیم نباید ناامید شویم و این روحیه نترسیدن از شکست را خودمان در خانه فراهم کنیم. با استفاده از این نکته که باید یک فرصت دیگرهم به خودمان بدهیم و به کودک مان بگویم.
چطور دوباره می توانی این کار را انجام بدهی ؟
یا این سوال که ما چه کاری می توانیم انجام دهیم تا این نتیجه را تغییر دهیم؟
چون طبیعت مدام در حال تغییر است و این در حال تغییر بودن فرصت زیادی برای رشد، کشف، ایجاد خلاقیت و توانایی حل مسئله کودکان ایجاد می کند. دنیای طبیعی الهام بخش کودکان برای فکر کردن و سوال کردن و ایجاد ذهن خلاق است.( بازی با شن ها ی کنار ساحل، جمع آوری برگ های درختان و …)..
ایجاد شرایط برای بازیهای کودکانه و نقش بازی کردن مثل عروسک بازی یا ماشین بازی از جمله فعالیت هایی است که باعث خلاقیت میشود. اجرای نمایش توسط کودک با کمک اسباب بازیهایی که دارند یکی از روشهای افزایش خلاقیت محسوب می شود.
الهام شکرانه
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
سایت فرهنگ سازان می تواند به شما در دست یابی به مقاله های هنری و فرهنگی کمک کند.