تالاب گاوخونی به طور کامل خشک شده و به کانون اصلی تولید ریزگردهای حاوی فلزات سنگین تبدیل شده است. ریزگردهای ناشی از خشک شدن تالاب، کلانشهر اصفهان و شهرهای اطراف را درگیر کرده و کیفیت هوا را به شدت کاهش داده است. دلیل اصلی خشک شدن تالاب، حذف کامل حقابه آن از رودخانه زاینده رود […]
تالاب گاوخونی به طور کامل خشک شده و به کانون اصلی تولید ریزگردهای حاوی فلزات سنگین تبدیل شده است. ریزگردهای ناشی از خشک شدن تالاب، کلانشهر اصفهان و شهرهای اطراف را درگیر کرده و کیفیت هوا را به شدت کاهش داده است. دلیل اصلی خشک شدن تالاب، حذف کامل حقابه آن از رودخانه زاینده رود و سوءمدیریت منابع آب است.
با وجود پیگیریهای محیط زیست، تلاشها برای احیای تالاب به نتیجه نرسیده و حقابه آن به طور کامل تأمین نشده است. خشک شدن تالاب عواقب جبرانناپذیری از جمله تشدید خشکسالی، بیابانزایی، کاهش تنوع زیستی و افزایش بیماریهای تنفسی را به دنبال دارد. وضعیت تالاب گاوخونی بسیار بحرانی است و نیاز به اقدامات فوری و جدی برای احیای آن وجود دارد.
در همین ارتباط حجتالاسلام اسدالله جعفری رئیس کل دادگستری استان اصفهان درخصوص ورود دستگاه قضا برای احقاق حقابههای زیست محیطی حوضه زایندهرود میگوید: در رابطه با موضوع محیط زیست، ما به عنوان دستگاه قضا هم مکلف به اجرای قانون هستیم و هم در خصوص محیط زیست وظیفه داریم از متولیان امر مطالبه کنیم.
و در همین راستا، تعدادی پرونده برای مدیران خاطی تشکیل شده و رسیدگی به پرونده مدیران در صلاحیت دادگاه مرکزی استان است ضمن اینکه در بحث اجرای قانون با کسی مماشات نداریم. در زمینه محیط زیست، حیات و سلامت مردم در اولویت بوده و خط قرمز دستگاه قضا است و در صورت اطلاع مسائل پیگیری میشود.
پیشتر احمد جلالیان استاد بازنشسته علوم خاکشناسی دانشگاه صنعتی و رئیس مرکز تحقیقات مبارزه با ریزگردها دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) هشدار داده بود که اگر کانون گردوغبار تالاب فعال شود ریزگردهای سمی نه فقط شهر اصفهان بلکه منطقه وسیع و بخش قابل توجهی از استانهای کشور حتی تهران را متأثر خواهد کرد.
جنس خاک شرق و شمال گاوخونی که مصب تالاب است بافت ریز و رسی دارد که این ذرات رس قابلیت بالایی در جذب فلزات سنگین دارند و تا ارتفاع و فاصله بسیار زیاد منتشر میشوند.
بنابراین احیای تالاب گاوخونی در فلات مرکزی ایران اولویت و اهمیت خاصی دارد و بنا به تاکید کارشناسان محیطزیست نه تنها نیاز آبی سالانه تالاب باید طبق میزان بارشهای حوضه تأمین شود بلکه روان آبهای حوضه گاوخونی باید به خود تالاب هدایت شود ضمن اینکه در پهنه ۳۶۰ هزار هکتاری حوضه گاوخونی که شامل عرصهها و زیرشاخههای آن است، برای جلوگیری از خیزش گردوخاک باید نهال کاری و احیای پوشش گیاهی شود تا بتوان از تبدیل اکوسیستم تالابی به کویر جلوگیری کرد.
احمد شریعتی
در سایت (dibagaran7.ir) می توانید به اخبار بیشتری دست پیدا کنید.
سایت فرهنگ سازان می تواند به شما در دست یابی به مقاله های هنری و فرهنگی کمک کند.