اوقات فراغت تابستان همواره با فرا رسیدن تابستان و اوقات فراغت تابستان، کودکان و نوجوانان به فکر گذراندن این زمان طلایی به بهترین شکل میافتند. بسیاری از افراد زمان خود را استراحت اختصاص میدهند و ترجیح میدهند که با این کار خود را برای یک سال دیگر آماده کنند،، گروهی دیگر از افراد به سفر […]
همواره با فرا رسیدن تابستان و اوقات فراغت تابستان، کودکان و نوجوانان به فکر گذراندن این زمان طلایی به بهترین شکل میافتند. بسیاری از افراد زمان خود را استراحت اختصاص میدهند و ترجیح میدهند که با این کار خود را برای یک سال دیگر آماده کنند،، گروهی دیگر از افراد به سفر در اقصی نقاط مختلق ایران و حتی جهان میپردازند. جمعیت عظیمی از افراد سعی میکنند در این زمان علم و مهارتهای خودت را تقویت کنند.
از آنجایی که دوران کودکی و نوجوانی بازهای بسیار مهم است و ذهن افراد در این دوره به خوبی آماده پذیرش اطلاعات جدید است بسیار اهمیت دارد که بهترین راه و روش را برای استفاده از آن انتخاب کنیم. اگر این زمان را به یادگیری مهارتها و انجام فعالیتهای سودمند جسمی و روحی اختصاص دهیم در آینده نزدیک میتوانیم نتایج آن را به شکل ملموس در زندگیمان مشاهده کنیم و حتی در صورت تجربه موضوعات و رشتههای جدید میتوانیم علاقه اصلی خود را بیابیم. اما با اینحال راههای زیادی برای استفاده از این روزهای گرم و طولانی وجود دارد.
نقش تکنولوژی
ما امروزه در عصری زندگی میکنیم که تکنولوژی با سرعت غیرقابل کنترلی درحال پیشرفت است و ما ناچار به همراهی با آن هستیم، تغییر سبک زندگی افراد بهویژه کودکان و نوجوانان از موضوعات غیرقابل انکار است که ماحصل پیشرفت تکنولوژی و دنیای مدرن است. کودکان بهجای وقت گذراندن در فضای آزاد و طبیعت همراه با دیگر افراد همسن و سال خود در خانههای کوچک و به تنهایی مجبور به سرگرم کردن خود میشود و به این دلیل که اغلب تک فرزند نیز هستند برای پر کردن خلاء ارتباط با همنوعان خود به بازیهای کامپیوتری و اپلیکشتهای ارتباط اجتماعی رو میآوردند که اگر این عمل لدون نظارت والدین باشد میتواند اثرات بسیار مخربی بر روان آنان بگذارد.
اما با این حال تکنولوژی میتواند دری برای یادگیری بسیاری از مسائل و موضوعات به شکل رایگان و فارغ از بستر مکان را برای مردم بگشاید. به طور کلی همه اینها کاملا بستگی به شیوه استفاده فرد از تکنولوژی دارد.
سفر
سفر و گردش عملی است که همواره از سوی متخصصان و حتی مراجع دینی مورد تشویق بوده است و بهشدت به آن توصیه شدهاست. طی تحقیقاتی در آمریکا محققان متوجه شدند که کودکانی که بیشتر سفر میکنند در مدرسه موفقتر هستند. تاثیر مثبت مسافرت رفتن و بودن در مکانهای مختلف با فرهنگهای مختلف بر کودکان غیرقابل انکار است.
تحقیقات نشان داده که این کودکان از خلاقیت و استقلال بیشتری برخوردار اند و بهتر از سایر کودکان میتوانند با کودکان همسن خود ارتباط برقرار کننند. مشاهده افراد و سبک زندگیهای گوناگون و تجربه راه و اتفاقات غیرمنتظره باعث میشود برخورد کودکان با مسائل جدید و ناآشنا بهتر شود و قدرت پذیرش آنان بالاتر برود.
ورزش
توجه به سلامت جسمانی از موضوعاتی است که همواره بر آن تاکید شده است. ورزش و فعالیت فیزیکی بهترین راه برای تخلیه انرژی فیزیکی در کودکان است که باعث افزایش تمرکز، جلوگیری از بیماریهایی نظیر دیابت نوع ۲ ، کلسترول بالا و… میشود و همچنین قدرت جسمانی آنان را بالا میبرد به نحوی که میتواند از بروز بسیاری از مشکلات اسکلتی و عضلانی جلوگیری کند.
ورزش باعث افزایش اعتماد به نفس درکودکان میشود و روابط اجتماعی آنان را بهبود میبخشد. البته بسیاری از محققان باور دارند که پیش از سن ۱۲ سالگی بهتر است ورزش به صورت حرفهای و سنگین صورت نگیرد زیرا کودکان مهارت منترل احساسات دربرابر شکست را به خوبی فرا نگرفتهاند و این میتواند باعث دل زدگی آنان نسبت به ورزش و فعالیتهایی از این قبیل شود.
تقویت دروس مدرسه
بسیاری از افراد و خانوادهها تعطیلات تابستان را زمانی مناسب برای مرور و مطالعه دروس مدرسه میدانند و عقیده دارند که کودکان میبایست وقت خود را به یادگیری مهارتهای درسیای اختصاص بدهند که در سالهای بعد به آنها نیاز دارد. هرچند که تحصیل کودکان و نوجوانان مسئلهای بسیار مهم است اما بسیاری از روانشناسان عقیده دارند که والدین نمیبایست کودکان را از همان ابتدا برای المپیادها و آزمونها آماده کنند و بهتر است کمی به ذهن آنان استراحت دهند و درس را بیشتر شبیه به نوعی تفریح به کودکان آموزش دهند و آموزشهایی کلی و کاربردی در مواردی ببینند که فارغ از جنبههای خاص همواره برای کودکان و نوجوانان کاربردی باشد و که در تمام دوران تحصیلی بهکار آنان بیاید.
مهارت آموزی
ما اغلب مهارتهای مهم زندگیمان را در سنین جوانی فرا میگیریم، کودکی و نوجوانی دورهای است که افراد بیشترین انرژی را دارند و هنوز بیش از حد درگیر مسائل مهم زندگی نشدهاند پس این برهه بهترین وقت برای مهارت آموزی آنان است. ذهن آماده و پویا آنان بخوبی اطلاعات را دریافت و تجزیه و تحلیل میکند و این مهارتها پایه و اساس شخصیت آنان را شکل میدهد. تحقیقات نشان داده است عملکرد افرادی که مهارتی را در کودکی آموختهاند به مراتب بهتر از کسانی است که در سنین بالاتر شروع به یادگیری همان مهارت کردهاند و احتمال ادامه و پیشرفت در آن زمینه در آنان نیز بیشتر است.
اگر کودکان مهارتهای متنوع را در سنین پایین شروع کنند آن عمل به شکل خودکار الگویی در زندگی آنها میشود. همچنین با گذراندن سنین طلایی یادگیری با عملهای سودمند جلوی بسیاری از مشکلات اجتماعی گرفته میشود. با وجود مشکلات ناشی از زندگی مدرن که دامنگیر همه شده است اختصاص دادن زمانی به پویایی و انجام اعمال سودمند میتواند تا حد زیادی از انزوا و افسردگیای که از دل همین زندگی مدرن بیرون میآید جلوگیری کند. علاوه بر این موارد کودکان نسبت به افراد بزرگسال از وقت آزاد بیشتری برخوردار هستند و به اندازه بزرگسالان مشغله ذهنی ندارند و با صرف وقت خود به انجام کارهای سودمند انرژی جوانی خود را دیگر به موارد مخرب اختصاص نمیدهند.
به طور کلی از اهمیت این دوران و استفاده مناسب از آن آگاه شدیم. بهتر است از این برهه طلایی نهایت استفاده را ببریم و به فعالیتهایی اختصاص دهیم که نه فقط در این دوره چندماهه بلکه در تمام زندگی به ما سود برساند و ارزش انرژیای که در ما وجود دارد را بدانیم و آن را برای کارهایی صرف کنیم که بر ما اثر مثبت بگذارند و سبب رشد شخصیتی و روحی و جسمی در ما شوند. کودکی و نوجوانی زمان تجربه و آموختن است و چه بهتر خواهد شد اگر ما از راه درست وارد شویم که میتواند مارا سالها جلو بیاندازد و آیندهمان را تامین کند.