اگر علم در ثریا هم باید مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت. این حدیث از پیامبر(ص) بر گرفته از شناخت ایشان از مسلمان ایرانی است که سرآمد آن ها سلمان فارسی است. سلمان فارسی از یک خانواده سرشناس ایرانی است و نامش روزبه بود که بعدها پیامبر(ص) وی را سلمان نامید و نشانه […]
اگر علم در ثریا هم باید مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت. این حدیث از پیامبر(ص) بر گرفته از شناخت ایشان از مسلمان ایرانی است که سرآمد آن ها سلمان فارسی است.
سلمان فارسی از یک خانواده سرشناس ایرانی است و نامش روزبه بود که بعدها پیامبر(ص) وی را سلمان نامید و نشانه پاکی و سلامت روح سلمان است. در روستای جی از توابع اصفهان بدنیا آمد. پدرش بدخشان کاهن از روحانیون رزتشی بود. در کودکی مادرش را از دست داد و عمه اش سرپرستی او را به عهده گرفت. دین وی زرتشت بود، اما به تحقیق در مورد ادیان الهی پرداخت و به دین اسلام روی آورد. در محضر پیامبر(ص) چنان سرآمد شد و دارای مقامی استثنایی بود به طوری که در مورد وی فرمود: سلمان منا اهل بیت. سلمان از سه تن غیر عربی بود که به دین اسلام روی آورد.
در جنگ خندق ایده حفر خندق از سلمان بود، همچنین نقل است طراحی شهر کوفه از سلمان فارسی است. و بعد از رحلت پیامبر اکرم از یاران صدیق حضرت علی (ع) بود، . از حقوق مشروع و پایمال ده حضرت دفاع می کرد. پس از رحلت پیامبر جز معدود کسانی بود که از راه حق و حقیقت منحرف نشد و از معتقدان به امام حضرت علی(ع) بود. در زمان خلافت عمر بن خطاب به حکومت مدائن منسوب شد. در زمان حکومت وی مدائن واقعا مدینه فاضله بود. درآن زمان وی از زنبیل بافی امورات خود را می گذارند و هیچگاه از بیت المال چیزی برای خودش برنمی داشت و همه آن را صدقه می داد.
رهبر انقلاب در مورد سلمان فرمودند: سلمان فارسی از فارس نیست بلکه فارس و ایران از سلمان فارسی است.
سلمان، الگوی مسلمان کمال جو، خودساخته و وارسته است و ارزش ها و فضایل متعالی زیادی را در خود داشته است. بخش از این فضیلت ها عبارتند از :
نزدیکی به رسول خدا (ص)، علم سلمان، عبادت سلمان، زهد سلمان، دفاع از حریم ولایت
سلمان بعد از عمری طولانی و با برکت در اواخر خلافت عثمان در هشتم صفر سال ۳۵ هجری قمری وفات یافت. حضرت علی پیکرش را غسل داد و کفن کرد و بر آن نماز خواند. مرقد وی در مدائن در پنج فرسخی بغداد و در نزدیکی تاق کسری قرار دارد.
هفتم ماه صفر که مصادف با سالروز حفر خندق است در تقویم ملی ایران روز برزگداشت سلمان فارسی نام گذاری شده است.
در این دنیای پر زرق و برق و تلاطم که آدمی به راحتی در گناه غرق می شود، هر کسی الگویی نیاز دارد تا ان را سرمشق خود قرار دهد و با روش و کردارش کشتی وجودش را به ساحل سعادت برساند، زندگی سلمان فارسی برای ما ایرانیان الگویی بسیار شایسته است.
سمیه طالب
این مطلب در هفته نامه دیباگران شماره صد و بیست و سوم چاب شده است.