غذای محبوب ایرانی در نیویورک تایمز روزی امیرکبیر که از سفرههای خوراک درباری و حیف و میل آن به ستوه آمدهبود به شاه پیشنهاد داد که یک روز آنچه رعیتها میخورند را میل فرمایند. شاه پرسید مگر رعیتها چه میخورند؟ امیرکبیر گفت: ماست و خیار! شاه سرآشپزباشی را صدا کرر و فرمان داد برای […]
روزی امیرکبیر که از سفرههای خوراک درباری و حیف و میل آن به ستوه آمدهبود به شاه پیشنهاد داد که یک روز آنچه رعیتها میخورند را میل فرمایند. شاه پرسید مگر رعیتها چه میخورند؟ امیرکبیر گفت: ماست و خیار!
شاه سرآشپزباشی را صدا کرر و فرمان داد برای ناهار فردایش ماست و خیار درست کنند.
سرآشپز دستور داد ماست پرچرب اعلا یک من، مغز گردو سفید بانه ۳ کیلو، خیار نازک و قلمی ورامین ۲ من، پیاز اعلای همدان یک من، نان مرغوب مغزدار خاشخاشدار دو آتیشه ۳ من، کشمش اعلا و مویز شاهانی بدون هسته ۱ کیلو و نعنای باغی اعلا و سبزیهای بهاری ۱ کیلو، را تهیه کنند.
ناصرالدینشاه بعد از یک دل سیر خوردن ماست و خیار دستور داد یک کاسه اضافه برایش بیاورند و در حال تردید به امیرکبیر گفت رعیتهای ما چه غذاهایی میخورند و ما بیخبر بودیم، اگر کسی اعتراض و کفران نعمت کرد به چوب و فلک ببندینش! عجب غذای گرانی میخورد این رعیت
از این داستان طنز که بگذریم مبدع این غذای اصیل تهرانیها هستند و در روزهای گرم تابستان در وعده ناهار یا عصرانه آن را میل میکنند و شهرت جهانی دارد.
روزنامه نیورکتایمز هر از گاهی دستور پخت یک غذا از سراسر جهان را چاپمیکند و این غذای محبوب ایرانی را در چند نوبت هم در بخش آشپزی و هم در سایت اصلی روزنامه به مخاطبانش معرفیکردهاست.
این روزها آبدوغ خیارغذای محبوب ایرانی در رستورانهای بالای شهر کاسهایی تا ۱۰۰ هزارتومان هم فروخته میشود. اکر ناصرالدینشاه از تاریخ بیرون میامد این طنز تاریخی با کمی تغییر دوباره تکرار میشد.
یک شرکت لیزینگ خودرو در تحقیقی پیشبینی کردهاست که تراشه هوش مصنوعی تسلا تا ۱۱ سال آینده از مغز انسان هوشمندتر میشود. این تحقیق به بررسی تراشه هوش مصنوعی اختصاصی تسلا پرداختهاست و آن را با نسلهای قبلی و مغز انسان مقایسه کردهو به این نتیجه رسیدهاست که اتومبیلهای خودران تسلا میتوانند تا سال ۲۰۳۳ از انسان باهوشتر شوند.
توانمندیهای تراشه تسلا با نرخ ۴۸۶ درصد در حال بهتر شدن هستند و با توجه به اینکه بلوغ انسان در ۲۵ سالگی است با توجه به زمان آغاز توسعه این سیستم حدود ۱۷ سال طول میکشد تا بلوغ آن را ببینیم.
تراشه دی ۱ تسلا حالا ۳۰ برابر قویتر از تراشهایی است که این شرکت در ۶ سال پیش ازآن استفاده میکرد. اولیه تراشه، مربوط به سال ۲۰۱۶ است که در هر ثانیه ۱۲ تریلیون عملیات را انجاممیداد و حالا قادر است ۳۶۲ تریلیون عملیات در هر ثانیه انجامدهد.
بنابراین با این نرخ پیشرفت اصلا عجیب نیست که کامپیوترها خیلی زود قدرتمندتر از مغر انسان شوند. این دستگاهها بسیاری از عملکردهای عصبی را توانستهاند شبیهسازی کنند. امسال هم احتمالا از ربات انساننمای آپتیموس پردهبردای خواهد کرد.
دانشمندان سالها و حتی قرنهاست به دنبال راهی برای افزایش عمر انسان هستند. شناسایی ساختارهای مرتبط با پیری در بدن اهمیت ویژهایی دارد. در بین این تحقیقها دانشمندان موفق به شناسایی نوعی پروتئین در شبکه چشم انسان شدند که حذف آن سبب پیری چشم میشود.
بیماریهای شبیکه مرتبط با افزایش سن، مانند دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن میتواند باعث کوری شوند. این یافتههای جدید میتواند به تولید داروهایی برای توقف این بیماری و سایر شرایط پیری شبکیه کمکمیکند.
بر اساس مطالعههای اخیر روی موشها از دست دادن رنگدانه پروتئینی فاکتر مشتق از اپیتلیوم که از سلولهای پشتیبان شبکیه محافظ میکند، ممکناست تغییرات مرتبط با افزایش سن را در شبکیه ایجادکند. کارشناسان این پروتئین را جوانی نامیدهاند زیرا در شبکیههای جوان فراوان دیدهمیشود اما در طول پیری کاهش پیدامیکند. مطالعات نشان دادهاست که حذف این پروتئین منجر به تغییرات ژنی زیادی میشود که پیری در شبیکه را تقلیدمیکند.
شبکیه از لایههایی از سلولها تشکیل شدهاست که با هم کارمیکنند تا سیگنالهای نوری را شناسایی و تفسیر کنند و مغز ازآنها برای تولید بینایی استفادهمیکنند و گیرندههای حساس به نور شبکیه در بالای لایهای از سلولهای پشتیبان به پروتئین معرفی شده قراردارند.
هر بار که گیرندههای نوری نور را تشخیص میدهند در واقع به نوعی مصرف میشوند و نوک آنها میریزد. در طی این فرایند سلولهای گیرنده نوری ظرفیت ایجاد بخشهای جدید را از دست میدهند که به این صورت توانایی تشخیص نور را نیز از دست میدهند.
به این ترتیب دانشمندان با انجام آزمایش بر روی موشها و حذف پروتئین مود نظر دریافتند که این اقدام به سادگی علائم پیری در شبیکه چشم موش را آشکار کرد. این دستاورد نه تنها در درمان اختلالات مربوط به پیری چشم بلکه در زمینه غلبه بر پیری میتواند بسیار راهگشا باشد.
از سایت موسسه فرهنگی هنری فرهنگ سازان معاصر دیدن کنید